Recente informatie februari 2011


Abstract

: geneesmiddel met een nieuw actief bestanddeel of nieuw biologisch geneesmiddel, waarvoor het melden van ongewenste effecten aan het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking wordt aangemoedigd

  • Histreline ( vantasse®; hoofdstuk 7.3.9.2.) is een nieuw synthetisch gonadoreline-analoog, voorgesteld als subcutaan implantaat voor de palliatieve behandeling bij gevorderd prostaatcarcinoom. Zoals de andere gonadoreline-analogen leidt histreline, na initiële stimulatie, tot inhibitie van de hypofysaire gonadotrope functie met inhibitie van de gonadale functie. De voornaamste ongewenste effecten zijn warmte-opwellingen en reacties t.h.v. de injectieplaats.
  • Een geconjugeerd vaccin tegen meningokokken van de serogroepen A, C, W en Y (Menveo®; hoofdstuk 9.1.2.2.2.) is beschikbaar voor vaccinatie bij adolescenten (vanaf 11 jaar) en volwassenen met risico van blootstelling aan Neisseria meningitidis van de serogroepen A, C, W en Y. De vaccinatie bestaat uit één enkele intramusculaire injectie. Voor vaccinatie tegen meningokokken van de serogroepen A, C, W en Y bestaat er in België al een vaccin, met name een polysacharidevaccin (Mencevax®) met als voornaamste beperkingen de geringe beschermingsduur (maximum 3 tot 5 jaar) en het beperkt immunogeen vermogen bij immuungedeprimeerde patiënten en jonge kinderen. Uit immunologische gegevens blijkt dat het geconjugeerd vaccin (met difterie-eiwit CRM-197), vergeleken met het polysacharidevaccin, een iets meer uitgesproken immunogeen effect tegen bepaalde meningokokkenserotypes, en een langere beschermingsduur zou hebben. De beschermingsduur op lange termijn is echter niet bekend, gezien er geen immunogeniciteitsstudies bestaan die langer dan één jaar duren. De ongewenste effecten zijn vooral reacties t.h.v. de injectieplaats, hoofdpijn en nausea. Voor bescherming op korte termijn (bv. bij een eenmalige reis naar een risicozone) werd geen klinische superioriteit aangetoond van het geconjugeerd vaccin tegen meningokokken A, C, W en Y, vergeleken met het polysacharidevaccin; bij risicopatiënten die een langdurigere immuniteit wensen, kan het geconjugeerd vaccin eventueel een voordeel bieden. Er dient echter rekening te worden gehouden met de hogere kostprijs.