Huidreacties door insectenbeten, contact met planten, of blootstelling aan de zon

Meestal gaat het om lokale, inflammatoire reacties die spontaan verdwijnen, en die geen medicamenteuze behandeling vereisen. Eventueel kunnen koude compressen of in een doek gewikkelde ijsblokjes (let op voor huidnecrose bij te langdurig gebruik) aangebracht worden. Een lokaal antisepticum wordt niet aanbevolen [n.v.d.r.: tenzij het gaat om een opengekrabde en/of gesuperinfecteerde insectenbeet]. Goed reinigen is belangrijk.

Wanneer de jeuk uitgesproken is en door het krabben letsels kunnen ontstaan met risico van superinfectie, kan een weinig potent corticosteroïd lokaal worden aangebracht, b.v. hydrocortison(acetaat) 1%: de gegevens qua doeltreffendheid zijn beperkt, maar de ongewenste effecten lijken gering. Zeker bij zuigelingen en jonge kinderen dient de behandeling van korte duur te zijn, en mogen ook deze weinig potente corticosteroïden niet op grote lichaamsoppervlaktes, op gekwetste huid of onder occlusief verband worden aangebracht. Voor de lokaal aan te brengen H1-antihistaminica en de lokale anesthetica zijn de gegevens qua doeltreffendheid te beperkt, en er bestaat een belangrijk risico van overgevoeligheidsreacties.

Bij optreden van ernstige reacties met systemische symptomen (veralgemeende urticaria, koorts, adenopathie) is medisch advies vereist, met eventueel noodzaak voor H1 -antihistaminica oraal en analgetica ; ernstige anafylactische reacties vereisen een spoedbehandeling, met mogelijk noodzaak voor epinefrine [n.v.d.r.: bij voorkeur intramusculair toegediend; er bestaat een oplossing van epinefrine (EPIPEN 0,15 of 0,3 mg/dosis) in een auto-injector voor intramusculaire toediening, die nuttig kan zijn voor personen met bekende overgevoeligheid voor insectenbeten. De behandeling van anafylactische reacties wordt besproken in de Folia van juli 1996 en mei 2000 , alsook in het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium (ed. 2000, blz. X-XI)].

Naar Hydrocortisone topique sans prescription. Ni panacée, ni démon. La Revue Prescrire 21 : 19-23(2001)

Nota van de redactie

  • In het artikel "Zijn zonnebrandcrèmes veilig en doeltreffend ?&quot in de Folia van juni 2000 , wordt een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en met bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen aanbevolen.
  • Na een duidelijk bewezen ernstige anafylactische reactie op bijen- of wespensteken is er een dwingende indicatie tot desensibilisatie met allergenen. Reanimatiemateriaal moet daarbij beschikbaar zijn [zie ook Folia januari 1996 en november 1996].
  • Sommige geneesmiddelen en planten (b.v. Bereklauw) kunnen ten gevolge van blootstelling aan zonlicht huidreacties uitlokken, zogenaamde fotodermatosen [zie ook Folia juni 2000 ].