Het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium editie 2015

De editie 2015 van het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium wordt binnenkort verspreid. Deze gedrukte versie bevat de specialiteiten gecommercialiseerd in België op 1 januari 2015. In de elektronische versie van het Repertorium op onze website (www.bcfi.be) zijn de inleidende teksten reeds aangepast aan de gedrukte versie 2015; de specialiteiten op de website en op de nieuwe smartphone/tablet-applicaties worden maandelijks geüpdatet. Een pdf-versie van het Repertorium editie 2015 is beschikbaar via www.bcfi.be > Download > GGR-Archief. De smartphone/tablet-applicaties kunnen via App Store of Google Play Store gratis worden gedownload (zoeken op "bcfi " of "geneesmiddelenrepertorium").

  • Zoals elk jaar werden de inleidende teksten van alle hoofdstukken geüpdatet, mede dankzij de hulp van talrijke experten. Met deze inleidende teksten wordt getracht de geneesmiddelen te situeren, met hun voor- en nadelen. Ze geven de state of the art op farmacotherapeutisch vlak, zonder in te gaan op alle mogelijke details. Voor informatie over ongewenste effecten en interacties en over het gebruik tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding is het selecteren van de klinisch relevante informatie niet altijd gemakkelijk, temeer daar de gezaghebbende bronnen daarover niet altijd unaniem zijn. Meer uitleg over de motivatie en de inhoud van de rubrieken van de verschillende hoofdstukken is te vinden in de Inleiding (zie Inl.2).
  • Belangrijke veranderingen in de editie 2015 zijn de volgende.
    • De rubriek "Contra-indicaties" werd systematisch nagekeken. Het British National Formulary werd als belangrijkste bron gebruikt, waar nodig aangevuld met informatie uit de Samenvatting van de Kenmerken van het Product (SKP) en andere bronnen zoals Farmacotherapeutisch Kompas en Martindale.
    • De rubriek "Interacties" werd systematisch nagekeken. Er is meer aandacht besteed aan de farmacodynamische interacties, waarvoor Stockley’s Drug Interactions als belangrijkste bron werd gebruikt. De farmacokinetische interacties op basis van de cytochroom P450(CYP)-iso-enzymen en P-glycoproteïne (P-gp) zijn nagekeken volgens de geijkte methodologie (zie Inl.2. in het Repertorium).
    • De koperhoudende intra-uteriene devices ("koperspiraaltjes") worden nu ook vermeld in het Repertorium: zie hoofdstuk 6.2.3.
    • Een nieuw hoofdstukje "10.14. Middelen bij multiple sclerose" werd toegevoegd.
    • Hoofdstuk 15.10. Actieve verbandmiddelen is herwerkt, met introductie van het wondobservatie-instrument "TIME" (T=Tissue viability; I=Infection; M=Moisture imbalance; E=Edge of the wound). Op basis van TIME kan de wonde worden beoordeeld en het wondbeleid worden bepaald. Dit kwam tot stand mede dank zij het advies van de mensen van EduWond UZGent ( www.augent.be/eduwond ).
    • In hoofdstuk "18.2. Lokale anesthesie" worden nu, op vraag van een aantal tandartsen, ook de lokale anesthetica voor tandheelkundig gebruik vermeld: het gaat daarbij zowel om de preparaten voor toepassing op de mucosa, als om de inspuitbare preparaten.