Ademnood bij het kind ten gevolge van verkeerdelijk gebruik van inhalatiepreparaten

Preparaten op basis van vooral menthol en eucalyptol worden, na verdunnen in warm water, gebruikt via inhalatie voor de symptomatische behandeling van rhinitis en sinusitis.

Recent werden aan het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking twee gevallen gemeld van ademnood na intranasaal inbrengen van een preparaat voor inhalatie, waarbij opname in het ziekenhuis nodig was. In het eerste geval ging het om een zuigeling van 3 weken bij wie één druppel van een inhalatiepreparaat op basis van menthol en eucalyptol ( INHALENE) in elk neusgat werd ingebracht. De afloop is ons niet bekend. Het tweede geval betrof een kind van 3 maand bij wie één druppel van een magistraal preparaat op basis van eucalyptol in elk neusgat werd ingedruppeld. De evolutie was gunstig.

Het Antigifcentrum kreeg eveneens oproepen in verband met dergelijke vergissingen. Ook werden ongevallen gemeld ten gevolge van het drinken van een niet-gedilueerd preparaat, waarbij de patiënt dacht dat het ging om een hoestsiroop.

Na inname van eucalyptol of menthol kunnen volgende problemen gezien worden: irritatie van de mucosae, nausea, braken, diarree, abdominale pijn. Bij inname van hoge doses kunnen systemische effecten zoals convulsies, coma, collaps en nieraantasting optreden. Na nasaal inbrengen kan laryngospasme optreden. Bij aspiratie is er mogelijkheid van longoedeem.

De hierboven vermelde vergissingen tonen aan dat de gebruiksmodaliteiten van geneesmiddelen niet altijd goed begrepen worden door de patiënten, zelfs al lijken ze evident voor de arts en de apotheker. Het is dus belangrijk dat artsen en apothekers de gebruikers goed informeren.

Deze preparaten zijn beneden de leeftijd van 2 jaar gecontra-indiceerd.

Gezien het risico op brandwonden is het beter lauw water i.p.v. kokend water te gebruiken gezien de doeltreffendheid toch dezelfde is [zie Folia van januari 1996].