Antibiotica bij pneumonie

We kregen reacties op het artikel "Antibiotische behandeling van infecties van de lage luchtwegen bij de volwassene in de huisartspraktijk&quot [ Folia mei 1999 ]. Enkele lezers drukken hun verwondering uit over het feit dat voor pneumonie buiten het ziekenhuis verworven, de associatie amoxicilline-clavulaanzuur als eerste keuze gegeven wordt.

In het artikel in de Folia werd verwezen naar een "consensus nationaal en internationaal&quot daaromtrent. Het ware wel beter geweest te schrijven dat een consensus rond deze optie aan het groeien is. Inderdaad, in tegenstelling tot de meeste andere acute luchtweginfecties, zijn er geen gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studies verricht omtrent pneumonie buiten het ziekenhuis verworven. Het gevolg hiervan is dat er heel wat uiteenlopende visies zijn: zo zijn de Britse, Amerikaanse en Nederlandse guidelines vrij verschillend.

Het blijft perfect verantwoord bij een typisch lobair ziektebeeld een penicilline of amoxicilline voor te schrijven. In heel wat gevallen is men echter anamnestisch, klinisch en/of radiologisch niet zeker dat het om een pneumokokkenpneumonie gaat. Een zekerheidsdiagnose op basis van onderzoek van het sputum is moeilijk, en daarenboven is H. influenzae, de tweede meest frequente kiem, in 10 à 30% van de gevallen resistent tegen amoxicilline. De associatie amoxicilline-clavulaanzuur lijkt dan ook verdedigbaar, mede gezien het soms ernstige verloop van een pneumonie.