Infliximab en risico van infecties

Infliximab (REMICADE) is een immunosuppressivum gericht tegen TNF, dat kan gebruikt worden bij bepaalde vormen van de ziekte van Crohn en bij reumatoïde artritis [zie ook ]. In de Folia van februari 2002 vestigden we reeds de aandacht op de mogelijke nadelige effecten van infliximab bij patiënten met hartfalen. Recent vestigt het Europese Agentschap ter Beoordeling van Geneesmiddelen (European Medicines Evaluation Agency of EMEA) ook de aandacht op het risico van infecties, in het bijzonder van tuberculose door infliximab [ http://www.emea.eu.int/pdfs/human/press/pus/003202.pdf ]. Ook zijn er een aantal ongewenste effecten met fatale afloop gerapporteerd, waarvan ongeveer de helft te wijten was aan een infectie. Aanbevelingen in verband met dit risico zijn opgenomen in de bijsluiter van REMICADE.

De patiënten dienen te worden geïnformeerd over de noodzaak dadelijk hun arts te contacteren bij optreden van tekenen of symptomen die wijzen op tuberculose (persisterende hoest, gewichtsverlies, koorts).

Men dient er zich evenwel van bewust te zijn dat het risico van infectie verhoogd is bij elke immunosuppressieve behandeling. Ook met de andere recent ontwikkelde immunosuppressiva, leflunomide (ARAVA) en etanercept (ENBREL, niet gecommercialiseerd in België), die worden voorgesteld voor de behandeling van reumatoïde artritis, zijn gevallen van tuberculose gerapporteerd, maar minder frequent dan met infliximab. Directe vergelijkingen tussen deze immunosuppressiva ontbreken echter.