Zwangerschap tijdens gebruik van een implantaat voor anticonceptie

Implanon is een implantaat voor anticonceptie, met als actieve stof het progestageen etonogestrel. Het is sedert eind 1999 gecommercialiseerd in België. In de bijsluiter van Implanon wordt vermeld dat de Pearl-index1 berekend over drie jaar, 0 is; deze berekening gebeurde op basis van de resultaten in klinische studies, uitgevoerd vóór registratie, en geeft aan dat tijdens de klinische studies geen enkele zwangerschap bij vrouwen onder Implanon werd gerapporteerd. Sedert augustus 1998 (periode van eerste commercialisering in de wereld) tot en met mei 2002, werden bij vrouwen onder Implanon wereldwijd 229 zwangerschappen gerapporteerd. In 86 van de 229 gevallen kon ofwel geen staafje worden teruggevonden bij de vrouw (wijzend op een probleem bij het inbrengen: let op de correcte procedure; dadelijk controleren of staafje goed geplaatst is, en de vrouw zelf laten voelen zodat zij op elk ogenblik de aanwezigheid kan nagaan), of was de vrouw reeds zwanger op het ogenblik van plaatsen van Implanon. Bij de resterende 143 gevallen kan anticonceptief falen van Implanon niet worden uitgesloten. Er zijn geen aanwijzingen dat Implanon het risico van teratogeniteit of van masculinisatie zou verhogen.

Het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking ontving sedert de commercialisering in België tot en met december 2002, 7 meldingen van zwangerschap onder Implanon, waarbij het in 2 gevallen ging om een ectopische zwangerschap.

1 De Pearl-index is een maat om de betrouwbaarheid van een anticonceptivum uit te drukken. Het is het aantal zwangerschappen dat optreedt per honderd vrouwjaren (1 vrouwjaar bedraagt 13 cycli). De Pearl-index bedraagt bijvoorbeeld voor een monofasische pil ongeveer 0,5.