Recente informatie januari-maart 2006

  • Het soja-extract Gynosoya® is het eerste fyto-oestrogeen dat in België als geneesmiddel is geregistreerd en gecommercialiseerd. Het wordt voorgesteld voor de behandeling van menopauzale warmte-opwellingen [zie Folia maart 2004 in verband met de plaats van fyto-oestrogenen bij menopauzale klachten].
  • Duloxetine, een noradrenaline- en serotonine-heropnameremmer, was reeds beschikbaar onder de specialiteitsnaam Yentreve® voor de behandeling van matige tot ernstige stress-incontinentie bij de vrouw [zie Folia januari 2006 ]. Duloxetine is nu gecommercialiseerd onder de specialiteitsnaam Cymbalta® voor de behandeling van majeure depressie en van perifere diabetische neuropathie. De aanbevolen dosis voor deze twee indicaties is 60 à 120 mg per dag. De beschikbare gegevens over duloxetine laten niet toe een uitspraak te doen over zijn doeltreffendheid vergeleken met deze van de andere antidepressiva. De voornaamste ongewenste effecten zijn: nausea, monddroogte, obstipatie, slaperigheid, vertigo en vermoeidheid. De associatie van duloxetine aan een mono-amine-oxidase-inhibitor of aan andere stoffen met serotoninerge werking (bv. SSRI’s) kan leiden tot een serotoninesyndroom. Duloxetine wordt vooral door CYP1A2 afgebroken; om die reden moet associatie aan krachtige CYP1A2-inhibitoren vermeden worden (zie tabel in de Inleiding van het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium).
  • Fotemustine (Muphoran®), een N-nitroso-ureumderivaat, is een nieuw antitumoraal middel, gebruikt voor de behandeling van gedissemineerd malign melanoom.
  • Twee nieuwe diagnostica zijn beschikbaar: gadobutrol (Gadovist®) voor magnetische resonantie, en indocyaninegroen (Indocyanine Green®) voor bepaalde angiografische onderzoeken.
  • Strontiumranelaat (Protelos®) wordt voorgesteld voor de behandeling van postmenopauzale osteoporose. Het stimuleert de botaanmaak en inhibeert de botresorptie. Er is een bewezen gunstig effect op het fractuurrisico. Zijn belangrijkste ongewenste effecten zijn gastro-intestinale stoornissen, hoofdpijn en huiderupties; er is mogelijk een toename van het risico van veneuze trombo-embolie. Het vermindert de resorptie van chinolonen en tetracyclines.
  • De specialiteit op basis van de narcotische antagonist naloxon (Narcan®, van de firma Bristol-Myers Squibb) werd om commerciële redenen wereldwijd van de markt teruggetrokken. De firma Merck heeft een derogatie verkregen om het geneesmiddel Naloxone Merck® (dat in België niet is geregistreerd) uit Frankrijk in België in te voeren en te verdelen. De apotheker die het geneesmiddel wenst af te leveren, kan dit bestellen bij de Belgische firma Merck: de apotheker dient daarbij de voorwaarden te respecteren vastgelegd in het K.B. van 6 juni 1960 betreffende "de fabricage, de distributie in het groot en de terhandstelling van geneesmiddelen": bv. noodzaak van voorschrift op naam van de patiënt en van artsenverklaring [zie Folia juli 2004 ]. De apotheker kan ook zelf een specialiteit op basis van naloxon laten invoeren uit het buitenland, met respecteren van de hierboven geciteerde voorwaarden, bv. uit Frankrijk (Naloxone Merck® van de laboratoria Merck, of Narcan® van de laboratoria Serb).
  • De comprimés aan 10 mg van de specialiteit Seloken® op basis van metoprolol werden van de markt teruggetrokken; dit kan problemen stellen bij gebruik van deze β-blokker in lage dosis bij hartfalen.
  • vanaf 20 april 2006 is in België de aflevering van geneesmiddelen die efedrine bevatten, verboden (met uitzondering van deze voor parenterale of nasale toediening) [M.B. van 17 september 2005, B.S. van 20 oktober 2005]. Volgende specialiteiten verdwijnen daardoor van de markt: bij de "Antitussiva, mucolytia en expectorantia" Broncal®, Bronchobel®, Clarix®, Colimax®, Folex®, Kamfeine®, Mepecton®; bij de "Tonica" Alfavit®. In verband met de risico’s van gebruik van vasoconstricoren langs orale weg, zie Folia december 1999 , april 2002 en april 2004 .