EUROPEES ADVIES OVER HORMONALE SUBSTITUTIETHERAPIE 5 december 2003

Het Committee for Proprietary Medicinal Products (CPMP), het wetenschappelijk adviesorgaan van het Europese Agentschap ter Beoordeling van Geneesmiddelen (European Agency for the Evaluation of Medicinal Products of EMEA) heeft op 3 december op haar website een advies gepubliceerd over hormonale substitutietherapie. Dit advies is te lezen via http://www.emea.eu.int/pdfs/human/press/pus/3306503en.pdf.

Het advies kwam tot stand na evaluatie van de recente studies die verschenen over hormonale substitutietherapie. Het besluit van het CPMP is het volgende.

  • De risico-batenverhouding van hormonale substitutietherapie voor de behandeling van menopauzale klachten die de levenskwaliteit negatief beïnvloeden, blijft gunstig ; de minimale dosis die nog doeltreffend is dient gebruikt worden, en dit gedurende een zo kort mogelijke periode.

  • De risico-batenverhouding van hormonale substitutietherapie voor de preventie van osteoporose en osteoporotische fracturen is ongunstig, en hormonale substitutie is geen eerste keuze in deze indicatie.

  • De risico-batenverhouding van hormonale substitutietherapie bij gezonde vrouwen zonder menopauzale klachten is ongunstig.

Dit advies is in lijn met wat over de risio-batenverhouding van hormonale substitutietherapie gepubliceerd werd in de Folia van oktober 2003.

Het Directoraat–generaal Geneesmiddelen heeft op 3 december, naar aanleiding van het advies van het CPMP, op haar website een persbericht gepubliceerd. In dit bericht wordt vermeld dat in de bijsluiters van de geneesmiddelen voor hormonale substitutie, de indicatie "osteoporose" zal worden beperkt tot gebruik als tweede keuze voor de preventie van osteoporose bij menopauzale vrouwen met hoog risico van fracturen. Dit persbericht is te lezen via http://www.afigp.fgov.be/NL%20home/archief/persberichten/hormonale%20substitutie.pdf.