Schorsing van het COX-2-selectief NSAID valdecoxib (Bextra®) 11 april 2005

 

Het European Medicines Agency (EMEA) heeft beslist het COX-2-selectief NSAID valdecoxib (Bextra®) te schorsen in de landen van de Europese Unie. Het gaat om een tijdelijke maatregel; een definitieve beslissing wordt genomen wanneer het EMEA de evaluatie van alle COX-2-selectieve NSAID’s heeft beëindigd.  Ook in de Verenigde Staten wordt Bextra®, bij beslissing van de Food and Drug Administration, geschorst.

 

De evaluatie van de COX-2-selectieve NSAID’s door het EMEA betreft vooral de mogelijke cardiovasculaire risico’s van deze middelen, en is er gekomen na de terugtrekking van de specialiteiten op basis van rofecoxib (Vioxx®, VioxxDolor®) in september 2004 omwille van cardiovasculaire problemen. Enkele weken geleden heeft het EMEA reeds aangekondigd dat voor de verschillende COX-2-selectieve NSAID’s de bijsluiter moet worden aangepast: zie daaromtrent bericht van 18 februari op onze website.

 

Meer informatie over de schorsing van Bextra® is te vinden op de website van het directoraat-generaal Geneesmiddelen, de website van het EMEA, en de website van de Amerikaanse Food and Drug Administration.