Bemoedigende resultaten met trastuzumab (Herceptin®) in de behandeling van niet-gemetastaseerd borstcarcinoom 3 november 2005

Er wordt in de pers aandacht besteed aan recent gepubliceerde resultaten van studies met trastuzumab (Herceptin®) in de behandeling van niet-gemetastaseerd borstcarcinoom. Trastuzumab (Herceptin®) is een recombinant monoclonaal antilichaam dat sedert enkele jaren gebruikt wordt voor de behandeling van bepaalde gemetastaseerde borstkankers met overexpressie van HER-2 (human epidermal growth factor 2) aangetoond door immunohistochemie.

In de New England Journal of Medicine van 20 oktober 2005 [2005;353:1659-72 en 1673-84, met editoriaal 353:1734-36] verschenen de resultaten van drie studies met trastuzumab in de adjuverende behandeling van niet-gemetastaseerd borstcarcinoom met overexpressie van HER-2. Trastuzumab werd gedurende 52 weken toegediend ofwel in combinatie met chemotherapie, ofwel sequentieel (d.w.z. na de chemotherapie). Het primair eindpunt was een combinatie van recidief, contralateraal borstcarcinoom of andere tumor, en overlijden. De resultaten tonen, na een follow-up van 1 à 2,5 jaar, een daling met ongeveer 50% van het optreden van het primair eindpunt bij de patiënten die naast chemotherapie ook trastuzumab hadden gekregen, ten opzichte van chemotherapie alleen.

- Wat betreft trastuzumab toegediend in combinatie met chemotherapie: relatief risico van 0,48 (95% betrouwbaarheidsinterval 0,39 tot 0,59).

- Wat betreft trastuzumab sequentieel (d.w.z. na de chemotherapie): relatief risico van 0,54 (95%-betrouwbaarheidsinterval 0,43 tot 0,67).

De patiënten zullen verder worden gevolgd.

De auteur van het bijhorend editoriaal stelt dat deze bemoedigende resultaten met trastuzumab de aanpak van patiënten met niet-gemetastaseerd borstcarcinoom met overexpressie van HER-2 zeker zullen veranderen. De auteur wijst evenwel ook op een aantal vragen, b.v. in verband met het optimale behandelingsschema (in combinatie met chemotherapie of sequentieel?), en in verband met het risico van cardiale toxiciteit.