Recente informatie december 2007 7 december 2007

 

- Hoofdstuk 7.3.8. De specialiteit Casodex® 150 mg, op basis van het anti-androgeen bicalutamide, is opnieuw beschikbaar sinds december 2007. Het werd uit de handel genomen in augustus 2005 omwille van twijfels omtrent zijn doeltreffendheid en veiligheid. Het Comité van Geneesmiddelen voor Humaan Gebruik van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMEA) stelde inderdaad, na evaluatie van de beschikbare gegevens, dat de risico-batenverhouding van bicalutamide 150 mg gunstig blijft. Er werd wel besloten de indicatie van Casodex® 150 mg te beperken tot patiënten met prostaatkanker met hoog risico van evolutie van de ziekte.

- Hoofdstuk 9.2.2.8. Natalizumab (Tysabri®)  is een recombinant humaan monoclonaal antilichaam voor gebruik in monotherapie bij zeer actieve vormen van recidiverende en herstellende MS bij falen van andere behandelingen (beschikbaar sinds december 2007). Natalizumab lijkt de frequentie van de opstoten te verminderen en de progressie van de invaliditeit te vertragen. Er zijn geen vergelijkende studies met de interferonen of glatirameeracetaat beschikbaar. De voornaamste ongewenste effecten van natalizumab zijn infusiereacties, opportunistische infecties en progressieve multifocale leuco-encefalitis, een zeldzame maar dodelijke infectie.

- Hoofdstuk 14.3.2. Bupropion,  dat reeds beschikbaar was onder de specialiteitsnaam Zyban®  om rookstop te vergemakkelijken, is sinds december 2007 beschikbaar onder de specialiteitsnaam  Wellbutrin® voor de behandeling van episodes van majeure depressie. Bupropion is een inhibitor van de heropname van catecholamines ; zijn werkingsmechanisme en ongewenste effecten zijn dan ook vergelijkbaar met deze van de tricyclische antidepressiva.

- Hoofdstuk 14.6.1. Carbetocine (Pabal®)  is een langwerkend oxytocine-analoog, beschikbaar sinds december 2007, voor de preventie van uterusatonie na keizersnede onder peridurale of spinale anesthesie. De voornaamste ongewenste effecten van carbetocine zijn gastro-intestinale last, vasomotorische warmte-opwellingen, hoofdpijn, beven en pruritus. Voorzichtigheid is geboden bij vrouwen met migraine, astma of cardiovasculaire aandoeningen.