Goed om weten 29 februari 2008

Aandacht in de media voor methylfenidaat (Rilatine®, Concerta®)

 

Er was recent veel belangstelling in de media voor het gebruik en vooral het misbruik van methylfenidaat bij kinderen (Rilatine®, Concerta®). Methylfenidaat wordt in bepaalde regio’s blijkbaar duidelijk meer voorgeschreven dan in andere. Dit wijst er waarschijnlijk op dat dit geneesmiddel wordt gebruikt in indicaties die breder zijn dan deze voorzien volgens de bijsluiter.

 

We wensen daarom nogmaals uw aandacht te vestigen op het belang van het restrictief en rationeel gebruik van methylfenidaat. Er is een bewezen gunstig effect van methylfenidaat  op de hyperactiviteit bij kinderen ouder dan 5 jaar met een formele diagnose van aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis (ADHD). Een correcte diagnosestelling van ADHD is dan ook zeer belangrijk. Het voordeel van methylfenidaat moet echter ook steeds afgewogen worden tegen de mogelijk ernstige ongewenste effecten (vooral centraal en cardiovasculair). Vanzelfsprekend gelden deze voorzorgen ook voor het gebruik van andere middelen gebruikt bij ADHD, bv. atomoxetine.

 

Er is geen plaats voor methylfenidaat of andere centrale stimulantia bij allerlei andere concentratiestoornissen.

 

In verband met methylfenidaat bij ADHD, en in verband met ADHD in het algemeen, zie Transparantiefiche “Aanpak van ADHD (december 2005)”, met update, en Folia juli 2006 en december 2007.