Nieuwe aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad over vaccinatie tegen kinkhoest bij adolescenten 29 februari 2008

 

De Hoge Gezondheidsraad heeft recent haar aanbevelingen over vaccinatie tegen kinkhoest herzien. Vanaf nu wordt een herhalingsinenting tegen kinkhoest aanbevolen bij alle adolescenten (op de leeftijd van 14 à 16 jaar). Deze inenting gebeurt op hetzelfde ogenblik als de herhalingsvaccinatie tegen tetanus en difterie die reeds voorzien is op die leeftijd. Men kan gebruik maken van de specialiteit Boostrix® (op basis van tetanus-anatoxine en gereduceerde hoeveelheid difterie-anatoxine en Bordetella pertussis-antigenen).

Voor de volledige aanbeveling “Vaccinatie tegen kinkhoest (februari 2008) (HGR8369)”, zie www.health.fgov.be/CSS_HGR, klik “Adviezen en aanbevelingen” (zoekterm: kinkhoest)

 

In de Folia van september 2007 werd uitgebreid aandacht besteed aan de vaccinatie tegen kinkhoest bij adolescenten en volwassenen. Daarbij werd uitgelegd dat hervaccinatie van adolescenten niet zozeer tot doel heeft deze adolescenten te beschermen tegen kinkhoest. Wel wil men met deze hervaccinatie de overdracht van kinkhoest tegengaan naar kinderen die (nog) niet (volledig) werden gevaccineerd, bv. zuigelingen jonger dan 2 maand vóór hun eerste vaccinatie: het is immers bij deze zeer jonge kinderen dat kinkhoest het meest ernstig verloopt.

 

Er zijn een aantal argumenten voor de systematische hervaccinatie van adolescenten: zie daarvoor Folia september 2007. Toch blijven bepaalde vragen onbeantwoord. Zo weet men op dit ogenblik niet of een herhalingsvaccinatie om de 10 jaar nodig zal zijn. Het vaccin beschermt immers slechts gedurende 5 à 12 jaar, en door verminderde circulatie van Bordetella is de kans op natuurlijk verworven immuniteit reeds jaren verminderd. Door de systematische hervaccinatie van de cohort van adolescenten zal dit fenomeen van “natuurlijke boostering” mogelijk nog verder afnemen. Dit maakt dat de frequentie van kinkhoest mogelijk zal stijgen bij volwassenen, meer speciaal jonge ouders en grootouders. Het is pas door continu opvolgen van de gegevens verzameld in de landen waar adolescenten reeds enige tijd systematisch worden gevaccineerd tegen kinkhoest (o.a. Canada, Frankrijk, Duitsland), dat het mogelijk is om dergelijke vragen te beantwoorden. Het blijft daarom belangrijk, zoals reeds aanbevolen door de Hoge Gezondheidsraad, om ook volwassenen die in contact komen met zuigelingen, in het bijzonder jonge ouders en hun naaste familiecontacten, alsook het verzorgend personeel van pediatrische diensten (materniteiten, neonatale diensten) en kinderdagverblijven, en onthaalmoeders, te vaccineren tegen kinkhoest.