Recente informatie juli 2009 (nieuwe versie) 31 juli 2009

 

- Hoofdstuk 5.3.1.5. Abatacept (Orencia®, beschikbaar sinds juli 2009) is, volgens de bijsluiter, bestemd voor gebruik bij ernstige reumatoïde artritis bij volwassen patiënten, na falen van de klassieke middelen (waaronder minstens één TNF-remmer), steeds in combinatie met methotrexaat. Abatacept is een immunosuppressivum dat de activering van T-lymofocyten verhindert, en zo de productie van o.a. bepaalde cytokines vermindert. De meest frequente ongewenste effecten zijn hoofdpijn en nausea; infecties, die ernstig kunnen zijn, en infusiereacties (bv. hoofdpijn, duizeligheid, bloeddrukverhoging) kunnen optreden. Abatacept mag niet gebruikit worden bij patiënten met een infectie, en tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding. Gebruik in combinatie met een TNF-remmer is afgeraden (bijkomend risico van ernstige infecties). Toediening van levende vaccins is afgeraden tijdens behandeling en tot 3 maanden na stoppen van een behandeling met abatecept. Zoals voor de TNF-remmers dient vóór het opstarten van abatacept latente tuberculose opgespoord worden (anamnestisch, Mantoux-test en RX-thorax); indien deze aanwezig is, zullen tuberculostatica gestart worden vóór het starten van abatacept.

 

5.4.2. De nieuwe associatie oxycodon + naloxon (Targinact®, een preparaat met vertraagde vrijstelling; beschikbaar sinds juli 2009) wordt voorgesteld bij pijn die een behandeling met narcotische analgetica vereist. Naloxon wordt toegevoegd om door een lokaal effect ter hoogte van de darmreceptoren de obstipatie door oxycodon tegen te gaan. Naloxon wordt bijna volledig afgebroken bij de eerste passage door de lever, en bereikt dus de algemene circulatie niet. Bij doses hoger dan de normale doorbreekt naloxon dit eerste-passage-effect, en komt het wel terecht in de algemene circulatie; bij die hoge doses zou het effect van het opioïd kunnen worden tegengegaan. Wanneer doses hoger dan de maximale dosis Targinact® (overeenkomend met 40 mg oxycodon en 20 mg naloxon per dag) noodzakelijk zijn, moet, volgens de bijsluiter, oxycodon in monopreparaat toegevoegd worden. Waarschijnlijk zal bij die hogere doses van oxycodon de obstipatie onvoldoende tegengegaan worden.

Het is niet aangetoond dat deze combinatie voordelen biedt ten opzichte van een combinatie van narcotische analgetica met optimale (geïndividualiseerde) laxatieve behandeling. De plaats van deze nieuwe associatie is dus moeilijk te definiëren, temeer dat oxycodon niet het eerstekeuzemiddel is wanneer een narcotisch analgeticum aangewezen is.

 

- Hoofdstuk 5.5. Er is, na jaren, opnieuw een specialiteit op basis van naloxon, een narcotische antagonist, als specialiteit beschikbaar in België: Naloxon® (van de firma B. Braun) amp. i.m. - i.v. 10 x 0,4 mg/ml.

- Hoofdstuk 7.3.9.5. Quinagolide (Norprolac®, beschikbaar sinds juli 2009) is een nieuwe dopamine-agonist voor gebruik bij hyperprolactinemie. De eigenschappen zijn vergelijkbaar met deze van bromocriptine, maar fibrotische reacties lijken voor quinagolide, dat geen ergotderivaat is, weing waarschijnlijk.

- Hoofdstuk 9.2.2.9. Eculizumab (Soliris®, beschikbaar sinds juli 2009), een recombinant gehumaniseerd monoklonaal IgG-antilichaam, wordt voorgesteld voor gebruik bij paroxismale nachtelijke hemoglobinurie, een zeer zeldzame ziekte. Soliris® is een weesgeneesmiddel.