Niet-steroïdale anti-inflammatoire farmaca (NSAID’s) en cardiovasculaire risico’s: de Amerikaanse Food and  Drug Administration beslist om de bijsluiters van alle NSAID’s, zowel de COX-2-selectieve als de niet-selectieve, aan te passen 17 juni 2005

 

De Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten heeft eergisteren (15 juni 2005) laten weten dat in de Verenigde Staten de bijsluiters van alle niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen (NSAID’s), zowel de COX-2-selectieve als de niet-selectieve, zullen aangepast worden in verband met de risico’s van myocardinfarct en cerebrovasculair accident. Meer informatie is te vinden via de website van de FDA.

 

In de Folia van mei 2005 werd een recapitulatie van de feiten over NSAID’s en cardiovasculaire problemen gegeven.

-         Voor de COX-2-selectieve middelen (celecoxib, etoricoxib, parecoxib, valdecoxib) hadden de Europese gezondheidsinstanties enkele maanden geleden reeds beslist aan de bijsluiters informatie over de cardiovasculaire risico’s toe te voegen.

-         In verband met de niet-selectieve NSAID’s stelden we in de Folia van mei 2005 dat het momenteel onduidelijk is of ook voor deze NSAID’s een cardiovasculair risico bestaat. Een patiënt-controle studie die verscheen in de British Medical Journal  van 11 juni 2005, suggereert een verhoogd risico van myocardinfarct voor diclofenac, ibuprofen, naproxen en andere niet-selectieve NSAID’s (die niet verder worden gespecificeerd). Dergelijke observationele studies kunnen hypothesen generen, maar kunnen geen bewijs van causaal verband leveren. Voor de niet-selectieve NSAID’s is er momenteel een risico-batenanalyse lopende op Europees niveau.