Berichten in de pers over een verhoogd risico van zelfmoordgedachten door het antidepressivum paroxetine  (Aropax®, Seroxat® en generieken) 23 augustus 2005

 

In de Belgische pers werd aandacht besteed aan een artikel dat op 22 augustus verscheen in de Britse krant The Times over paroxetine [Aropax®, Seroxat® en generieken], een antidepressivum van de klasse van de selectieve serotonine- heropnameremmers (SSRI’s). Daarin wordt verwezen naar een Noorse studie waarvan de resultaten een hoger risico van zelfmoordpogingen en zelfmoordgedachten tonen met paroxetine dan met placebo; de onderzoekers analyseerden de gegevens van 16 gepubliceerde en niet-gepubliceerde, gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studies met paroxetine bij volwassenen. De studie is gepubliceerd in BMC Medicine [2005;3:14].

 

Het gegeven dat antidepressiva, en in het bijzonder de SSRI’s, het risico van zelfmoordgedachten doen toenemen is niet nieuw.

-         Wat kinderen en adolescenten betreft, is de laatste jaren voor bepaalde antidepressiva evidentie beschikbaar gekomen dat zij in deze groep van patiënten het risico van zelfmoordgedachten doen toenemen, en men neemt aan dat een dergelijk risico voor geen enkel antidepressivum (SSRIS’s, tricyclische antidepressiva en andere) kan uitgesloten worden: zie ook Folia januari 2004 en Folia december 2004 en Goed om weten van 27 april 2005.

-         Wat volwassenen betreft, bestonden er in het verleden vooral twijfels voor fluoxetine [Fontex®, Prozac® en generieken]. Recente onderzoeken over  SSRI’s, waaronder een meta-analyse en een systematische review, laten geen eenduidig besluit toe; een toename van het risico van zelfmoordgedachten is op dit ogenblik enerzijds niet bewezen, maar kan anderzijds niet gesloten worden [Brit Med J 2005;330: 385-88, 389-93 en 396-99 , met editoriaal 2005;330:373-4].

 

In een van de volgende nummers van de Folia zullen we meer uitgebreid terugkomen op de problematiek van het risico van zelfmoordgedachten door antidepressiva.