Verhoging van de remgeldplafonds voor sommige geneesmiddelen vanaf 1 november 2005 10 november 2005

Het remgeldplafond is het maximumbedrag dat een patiënt aan remgeld betaalt voor een geneesmiddel terugbetaald in categorie b of c; dit plafond is afhankelijk van het type verzekerde (al of niet voorkeursregeling) en van de grootte van de verpakking. Een voorbeeld: voor geneesmiddelen terugbetaald in categorie b (remgeld voor een gewoon verzekerde in principe 25% van de publieksprijs), bedroeg vóór 1 november het maximumbedrag dat een patiënt aan remgeld betaalde voor een grote verpakking altijd € 15,30, ook al overschreed het berekende remgeld dit maximumbedrag.

 

Wat zijn de veranderingen vanaf 1 november 2005?

Vanaf 1 november 2005 zijn de remgeldplafonds verhoogd voor geneesmiddelen terugbetaald in categorieën b of c, als er tenminste één generiek of kopie bestaat in de “therapeutische groep” waartoe het geneesmiddel behoort.

Met “therapeutische groep” wordt in deze context bedoeld een “ATC-klasse niveau 4”. De ATC (Anatomical Therapeutic Chemical)-classificatie is een systeem voor de classificatie van geneesmiddelen, onder de auspiciën van de Wereldgezondheidsorganisatie (meer info via http://www.whocc.no/atcddd/).

Een voorbeeld in het gastro-intestinale systeem.

ATC-klasse       niveau 1: “Spijsverteringsstelsel en metabolisme”

niveau 2: “Geneesmiddelen bij maagzuur-gerelateerde aandoeningen”

niveau 3: “Geneesmiddelen bij ulcus pepticum en refluxoesofagitis”

niveau 4: “Protonpompinhibitoren”

niveau 5: “Omeprazol”

Protonpompinhibitoren zijn dus geklasseerd als ATC-klasse niveau 4. Andere voorbeelden van ATC-klassen niveau 4, zijn de H2-antihistaminica, de dihydropyridines, de ACE-inhibitoren, de statines.

 

De verhoging van de remgeldplafonds vanaf 1 november 2005 leidt dus tot een stijging van het remgeld voor een aantal geneesmiddelen uit ATC-klassen niveau 4 met minstens één generiek of kopie. Deze stijging van het remgeld kan originele specialiteiten, generieken of kopieën betreffen.

In het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium op onze website zijn de prijzen van de specialiteiten (met inbegrip van de prijsvergelijkingstabellen waarin o.a. de remgelden worden vermeld) vanaf nu aangepast aan de situatie op 1 november 2005, en is dus rekening gehouden met de verhoging van de plafonds.

 

Verdere informatie over de verhoging van de remgeldplafonds is beschikbaar op de website van het RIZIV: http://inami.fgov.be/drug/nl/news/news06/index.asp

 

Plafonds van de remgelden vanaf 1 november 2005

 

                                             Gewoon            Verzekerde

                                             verzekerde       met

                                                                     voorkeursregeling

          

Terugbetalingscategorie b

ATC-klasse niveau 4

zonder generiek of kopie

De “grote verpakkingen”*  € 15,30              € 10,20

De andere verpakkingen   € 10,20              € 6,80

 

ATC-klasse niveau 4

met generiek of kopie

De “grote verpakkingen”*  € 22,90              € 15,30

De andere verpakkingen   € 15,30              € 10,20

 

Terugbetalingscategorie c

ATC-klasse niveau 4

zonder generiek of kopie

(alle verpakkingen)                    € 17,00            € 10,20

 

ATC-klasse niveau 4

met generiek of kopie

(alle verpakkingen)                      € 25,50            € 15,30

 

 

* Onder “grote verpakking” wordt verstaan elke publieksverpakking die meer dan 60 gebruikseenheden bevat (met uitzondering van de perfusievloeistoffen en –oplossingen, de inhalatieproducten voor nasaal en pulmonair gebruik en de zalven). Onder gebruikseenheid wordt verstaan de unidosis of, in geval van multidosis, de standaardeenheid zijnde 1 g, 1 ml of 1 dosis.