Omalizumab (Xolair®): een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van ernstig persisterend allergisch astma 8 mei 2006

 

Omalizumab, dat recent gecommercialiseerd werd onder de specialiteitsnaam Xolair®, is een recombinant gehumaniseerd monoclonaal anti-IgE-antilichaam voor subcutane injectie.  Het wordt voorgesteld ter aanvulling bij de conventionele behandeling om de controle van ernstig persisterend allergisch astma (stadium IV volgens de GINA-aanbevelingen; zie Folia november 2005) te verbeteren, en dit bij volwassenen en adolescenten (vanaf 12 jaar) met bewezen IgE-gemedieerde overgevoeligheid. De dosis en frequentie van toediening (om de 2 à 4 weken) worden bepaald in functie van de IgE-spiegel.

Volgens een recente Cochrane-review is er met omalizumab een lichte, maar statistisch significante daling van het gebruik van inhalatiecorticosteroïden en van het risico van astma-exacerbaties bij hogervermelde patiënten, vergeleken met placebo.  Er zijn op dit ogenblik geen vergelijkende studies beschikbaar met andere behandelingen gebruikt bij allergisch astma.  De voornaamste ongewenste effecten op korte termijn van omalizumab zijn reacties ter hoogte van de injectieplaats, hoofdpijn en, zelden, lokale of systemische allergische reacties. De doeltreffendheid en veiligheid van omalizumab op lange termijn zijn niet bekend.

Volgens de huidige gegevens, kan omalizumab nuttig zijn bij bepaalde patiënten met ernstig allergisch astma en bewezen IgE-gemedieerde overgevoeligheid, bij wie ondanks toediening van hoge doses inhalatie-corticosteroïden en van langwerkende ß2-mimetica, het ernstig astma persisteert. Zoals voor vele nieuwe geneesmiddelen moet  rekening worden gehouden met de hoge kostprijs. In België wordt omalizumab op dit ogenblik (situatie op 28 april 2006) niet terugbetaald door het RIZIV.