28 april 2009

Informatie in verband met de recente besmettingen met een nieuw samengesteld influenzavirus (update 30/04/09)

 

Er is in heel de wereld veel aandacht voor de besmettingen met een nieuw samengesteld influenzavirus (influenza A/H1N1). Dit influenzavirus bevat een nog niet eerder waargenomen combinatie van varkens-, vogel- en menselijke genen. De Wereldgezondheidsorganisatie kondigde op 29/4 fase 5 af in de bestrijding van een mogelijke pandemie; dit betekent dat men weet dat overdracht van mens op mens mogelijk is, zij het nog steeds beperkt, met verspreiding in een beperkt aantal landen (meer informatie over de fasen van pandemie-alerts via www.who.int/csr/disease/avian_influenza/phase/en/index.html; zie ook onderaan informatie uit het “Operationeel Plan voor Pandemie” in België).

 

Het Interministerieel Commissariaat Influenza in België heeft de Belgische huisartsen geïnformeerd over de te nemen maatregelen bij een persoon die binnen de 7 dagen na terugkomst uit een gebied waar infecties met de menselijke variant van het Mexicaanse varkensgriepvirus zijn opgetreden, symptomen van influenza vertoont. De concrete richtlijnen zijn te vinden op www.influenza.be/nl/document/Procedure_H5N1_voor_artsen_NL.pdf. (het zijn dezelfde maatregelen die werden opgesteld n.a.v. gevallen van vogelgriep met een H5N1 influenzavirus).

 

De menselijke variant van het varkensgriepvirus, een H1N1-virus, vertoont bepaalde gelijkenissen met de menselijke H1N1-virussen die seizoensgebonden circuleren. Of de vaccinatie voor het winterseizoen 2008-2009 ook enige bescherming biedt tegen infecties met de menselijke variant van het varkensgriepvirus lijkt echter weinig waarschijnlijk.

 

De menselijke variant van het varkensgriepvirus is gevoelig voor de antivirale middelen oseltamivir (Tamiflu®) en zanamivir (Relenza®), maar is resistent tegen amantadine [in verband met oseltamivir en zanamivir, zie Folia augustus 2005, augustus 2006, augustus 2007 en augustus 2008]. Hoe de gevoeligheid voor de antivirale middelen van het Mexicaanse varkensgriepvirus zal evolueren, moet blijken uit de gegevens die worden verzameld. Er dient bv. rekening gehouden te worden met de mogelijkheid van resistentie-ontwikkeling. Aanbevelingen over het gebruik kunnen dan ook wijzigen.

Op dit ogenblik moet men mensen overtuigen geen persoonlijke voorraad antivirale middelen aan te leggen.

 

Nuttige informatie die continu wordt bijgewerkt is te vinden via volgende websites.

-          Het Interministeriële Commissariaat Influenza in België: http://www.influenza.be/nl/H1N1_nl.asp

-          De Wereldgezondheidsorganisatie: http://www.who.int/csr/disease/swineflu/en/index.html

-          De Centers for Disease Control and Prevention in de Verenigde Staten: http://www.cdc.gov/swineflu/

-          Het European Centre for Disaese Control and Prevention: http://ecdc.europa.eu/en/health_content/Articles/article_20090425.aspx

 

We houden u op de hoogte indien belangrijke nieuwe ontwikkelingen zich voordoen of beslissingen worden genomen. De datum in de titel van deze tekst geldt als datum van laatste update.

 

 

Nota in verband met de verschillende pandemiefasen van de Wereldgezondheidsorganisatie (uit het “Operationeel Plan voor Pandemie”, via www.influenza.be)

Fase 1: Geen nieuwe influenzavirus-subtypes bij de mens ontdekt. Een influenza-subtype dat bij de mens infectie veroorzaakt heeft, kan bij het dier aanwezig zijn. Indien aanwezig bij de dieren wordt het risico voor een humane infectie of ziekte als laag beschouwd.

Fase 2: Geen nieuwe influenzavirus-subtypes ontdekt bij de mens. Een circulerend dierlijk influenza-virus-subtype vormt wel een substantieel risico om de mens ziek te maken.

Fase 3: Humane infectie(s) met een nieuw influenza-subtype, maar zonder overdracht van mens op mens, of in zeldzame gevallen verspreiding naar nauwe contacten.

Fase 4: Kleine cluster(s) met een beperkte overdracht van mens op mens, maar de verspreiding is zeer lokaal, wat suggereert dat het virus niet goed aan de mens aangepast is.

Fase 5:  Grotere cluster(s) maar overdracht van mens op mens nog steeds beperkt, wat suggereert dat het virus zich beter en beter aan de mens aanpast, maar nog steeds niet volledig overdraagbaar is.

Fase 6: Grieppandemie: toegenomen en continue overdracht onder de gehele bevolking van de wereld.