HOOFDLUIZEN: OPFRISSEN VAN DE AANPAK 30 september 2010

 

Met het hervatten van school zal ook het luizenprobleem waarschijnlijk weer opduiken. Voor een overzicht over de aanpak van hoofdluizen verwijzen we naar de Folia van november 2008. Recent verschenen ook de herziene aanbevelingen van de American Academy of Pediatrics [Pediatrics 2010;126:392-403].

De kernboodschappen zijn de volgende.

-          Luizen zijn vooral hinderlijk door de jeuk die ze veroorzaken en door de hoge besmettelijkheid, maar zijn op zich niet gevaarlijk. Het thuisblijven van school voor personen met luizen wordt niet aanbevolen, dit omdat op het ogenblik van de diagnose de patiënt meest waarschijnlijk reeds meer dan een maand besmet is en omdat overdracht in het klaslokaal onwaarschijnlijk is.

-          Een correcte diagnose en het correct toepassen van de behandeling zijn van het grootste belang voor een goede kans tot slagen.

-          De diagnose van luizenbesmetting moet gesteld worden op basis van de aanwezigheid van levende luizen. Levensvatbare neten (minder dan 1 cm van de hoofdhuid) zijn moeilijk te herkennen, en zijn geen goed diagnostisch criterium.

-          Alleen personen bij wie daadwerkelijk luizen worden aangetroffen, moeten worden behandeld.

-          Behandelingsopties zijn de volgende.

o       De “nat-kam methode”. De kambeurt moet in een periode van 14 dagen minstens 4 keer herhaald worden, d.w.z. om de 3 tot 4 dagen. Er zijn argumenten om deze aanpak als eerste keuze naar voor te schuiven: behandeling met pediculiciden wordt vermeden, en de “nat-kam methode” is onschadelijk, er is geen probleem van resistentie-ontwikkeling, en ze is goedkoop en doeltreffend wanneer correct toegepast.

o       Lokale behandeling met pediculiciden (werkingsmechanisme gebaseerd op hun neurotoxisch effect):

§         malathion 0,5% (lotion, Prioderm®, Radikal®),

§         permethrine 1% (lotion, Nix Crème Rinse®),

§         depallethrine 0,66% + piperonylbutoxide 2,64% (spray of shampoo, Para®); piperonylbutoxide is geen pediculicide maar versterkt de activiteit van depallethrine in de luis (door remming van het metabolisme van depallethrine).

Indien er na een week nog levende luizen worden gevonden, moet de behandeling herhaald worden. Deze pediculiciden worden afgeraden bij kinderen jonger dan 6 maanden en bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Volgens de American Academy of Paediatrics is malathion lotion gecontra-indiceerd bij kinderen jonger dan 2 jaar en is voorzichtigheid geboden onder de leeftijd van 6 jaar gezien het gebrek aan gegevens. Voor deze pediculiden is resistentie niet uit te sluiten, en wanneer na twee toepassingen met 7 dagen tussentijd nog steeds luizen worden gevonden, moet worden overgeschakeld op een ander pediculicide of een andere behandelingsoptie.

o       Lokale behandeling met dimeticon, een pediculicide dat een verstikkende film rond de luizen legt (in België niet als geneesmiddel geregistreerd, maar beschikbaar onder de benamingen Item K.O.® gel crème, Ducray Itax®, Kill&n® balsem, Oxykal®, Paranix® lotion en spray, shampoux Film®, Silikom®; bron: Farmacompendium.be (betalend), situatie op 22/03/2011). Een behandeling met dimeticon moet na 7 dagen worden herhaald.

Combinatiepreparaten van pediculiciden worden niet aanbevolen.

 

Zie ook www.zorg-en-gezondheid.be/luizen/ en http://danseaveclespoux.be