Opnieuw berichten over ongewenste effecten met niet-steroïdale anti-inflammatoire farmaca (NSAID’s) 23 december 2004

 

In ons Goed om Weten-bericht van 20 december 2004 berichtten we over de beslissing van het Amerikaanse National Institutes of Health om een studie (de “APC”-studie) met het COX-2-selectief NSAID celecoxib (Celebrex®) vroegtijdig te stoppen, en dit omwille van een verhoogd risico van cardiovasculaire accidenten met celecoxib ten opzichte van placebo. Sedertdien zijn opnieuw twee berichten te melden over NSAID’s.

-         Op 20 december 2004 besliste het National Institute of Health opnieuw een studie met NSAID’s te stoppen, met name een placebo-gecontroleerde studie met celecoxib en naproxen ter preventie van Alzheimerdementie bij patiënten met verhoogd risico daarop (de “Alzheimer’s Disease Anti-inflammatory Prevention Trial” of ADAPT-studie”); de studie werd gesponsord door het Amerikaanse National Institute on Aging.  De beslissing om de studie te stoppen werd genomen in het licht van de resultaten van de hierboven vermelde APC-studie, maar ook omdat er in de ADAPT-studie bij tussentijdse analyse een verhoogd risico van cardiovasculaire accidenten werd gezien met naproxen; met celecoxib werd in de ADAPT-studie geen verhoging van het risico gezien. Meer informatie is te vinden op de website van de Amerikaanse Food and Drug Administration en de website van het National Institutes of Health.

-         Het European Medicines Agency (EMEA) heeft op 22 december op haar website een persbericht geplaatst over ongewenste effecten met de COX-2-selectieve NSAID’s valdecoxib (Bextra®) en parecoxib (Dynastat®) [via: http://www.emea.eu.int/pdfs/human/press/pus/20480204en.pdf]. In het bericht wordt melding gemaakt van ernstige huidreacties (o.a. Stevens-Johnson syndroom en Lyell-syndroom) met valedecoxib, en over een verhoogde incidentie van cardiovasculaire accidenten met valdecoxib en parecoxib, vergeleken met placebo, in twee studies bij patiënten die een bypass-operatie ondergingen.

 

Deze berichten mogen geen aanleiding zijn tot paniek. Ze versterken evenwel onze vroegere boodschappen dat NSAID’s, klassieke of COX-2-selectieve, enkel mogen gebruikt worden wanneer werkelijk nodig, met in acht nemen van de voorzorgen en de aanbevelingen inzake posologie en behandelingsduur [zie Folia september 2004 en Folia november 2004]. Dat dergelijke effecten van NSAID’s nu aan het licht komen, is mogelijk te verklaren door het feit dat men nu alerter is voor het optreden van cardiovasculaire accidenten met NSAID’s, maar ook door het feit dat de studies ter preventie van colonpoliepen en ter preventie van Alzheimer, de eerste gerandomiseerde studies zijn waarbij NSAID’s op lange termijn worden onderzocht.