Het Europees geneesmiddelenbureau adviseert beperkt gebruik van nimesulide (Mesulid®). 8 oktober 2007

 

In mei 2007 werd in Ierland beslist de specialiteiten op basis van het niet-steroïdaal anti-inflammatoir middel nimesulide (Mesulid®) terug te trekken, nadat de Ierse gezondheidsinstanties op de hoogte waren gesteld van optreden van ernstige levertoxiciteit (met bij sommige patiënten nood voor levertransplantatie)  [zie bericht in de rubriek “Goed om weten” van 16 mei 2007]. In antwoord daarop werd bij het Europees geneesmiddelenbureau (European Medicines Agency of EMEA) en in België een herevaluatie van de risico-batenverhouding van nimesulide gestart. Nimesulide was reeds in 2002 onderwerp van een herevaluatie door het EMEA: aanleiding was toen de terugtrekking in Finland en Spanje, eveneens omwille van meldingen van ernstige levertoxiciteit [zie Folia augustus 2002].

 

Het EMEA heeft op 21 september 2007 de resultaten van haar evaluatie bekend gemaakt (via http://www.emea.europa.eu/pdfs/general/direct/pr/43260407en.pdf). Volgens het EMEA wegen de voordelen van nimesulide nog steeds op tegen het risico van levertoxiciteit; wel stelt het EMEA voor de behandelingsduur te beperken tot maximaal 15 dagen. Dit advies van het EMEA moet nog bekrachtigd worden door de Europese Commissie.

 

In het advies van het EMEA wordt opgemerkt dat het mechanisme van levertoxiciteit door nimesulide onbekend is, en het dus onmogelijk is te voorspellen wie een hoog risico van levertoxiciteit loopt. Ook werd ernstige leverschade met nimesulide reeds kort na starten van de behandeling gezien. Of hepatotoxiciteit frequenter is met nimesulide dan met andere NSAIDs is niet met zekerheid te stellen. Toch komt binnen de groep van de NSAIDs, nimesulide, samen met sulindac , diclofenac en bromfenac [niet beschikbaar in België], volgens sommige bronnen naar voor als deze met het hoogste risico van hepatotoxiciteit [zie Folia augustus 2002, Clin Ther 2006;28:1123-32].

 

Gezien het risico van levertoxiciteit lijkt nimesulide zelfs bij zijn beperkte indicaties geen eerste keuze.

 

De evaluatie van nimesulide in België is nog lopende. We houden u op de hoogte.