Recente Informatie maart 2010 17 maart 2010

 

Ciclesonide (Alvesco®, Hoofdstuk 4.1.4.)

Plaatsbepaling

- Ciclesonide is een nieuw inhalatiecorticosteroïd dat beschikbaar is in doseeraërosol.  Het is een prodrug die gemetaboliseerd wordt ter hoogte van de longen tot een actieve metaboliet.  De doeltreffendheid van ciclesonide lijkt vergelijkbaar met deze van de andere inhalatiecorticosteroïden aan equivalente doses.  Er zijn geen bewijzen dat ciclesonide minder systemische ongewenste effecten zou uitlokken.  Het wordt eenmaal daags toegediend.

 

Indicatie

- Controle van persisterend astma bij volwassenen en adolescenten vanaf de leeftijd van 12 jaar.

Het RIZIV voorziet geen terugbetaling van ciclesonide (situatie op 10/03/10).

 

Ongewenste effecten

- Ongewenste effecten gelijkaardig aan deze van de andere inhalatiecorticosteroïden (heesheid, geïrriteerde keel, orale schimmelinfecties).

- Zoals met de andere inhalatiecorticosteroïden kunnen systemische effecten optreden, vooral bij langdurige inname van hoge doses.

 

Interacties

- Gezien CYP3A4 het belangrijkste enzym is dat tussenkomt in de afbraak van de actieve metaboliet van ciclesonide, kan gelijktijdige toediening van een krachtige CYP3A4-inhibitor leiden tot een verhoging van de serumspiegels van de actieve metaboliet.

 

Posologie: 160 µg eenmaal per dag

 

Studies

- Er zijn zeer weinig vergelijkende studies met andere inhalatiecorticosteroïden. De huidige beschikbare gegevens wijzen op een gelijkaardige doeltreffendheid van ciclesonide ten opzichte van budesonide en fluticason aan equivalente doses, maar laten geen conclusies toe wat betreft het risico van sytemische ongewenste effecten, vooral op lange termijn.

 

 

Lacosamide (Vimpat®, Hoofdstuk 6.6.7.)

Plaatsbepaling

- Lacosamide is een nieuw anti-epilepticum waarvan het werkingsmechanisme niet volledig duidelijk is. Het zou o.a. werken door vermindering van de activiteit van de natriumkanalen. Lacosamide is een mogelijke aanvulling bij de aanpak van partiële epilepsie, maar er zijn geen bewijzen dat lacosamide doeltreffender is dan de andere reeds beschikbare anti-epileptica.

 

Indicatie

- Behandeling van partiële epileptische aanvallen, met of zonder secundaire veralgemening, in associatie met andere anti-epileptica, bij patiënten ouder dan 16 jaar.

Het RIZIV voorziet terugbetaling van lacosamide (categorie a volgens hoofdstuk IV, d.w.z. met « a priori » controle) bij falen van een behandeling met minstens drie anti-epileptica.

 

Ongewenste effecten

- Zoals met de andere anti-epileptica : neuropsychiatrische en digestieve stoornissen (vooral duizeligheid, hoofdpijn, diplopie, nausea)

- Atrioventriculaire geleidingsstoornissen met risico van aritmie en syncopes.

 

Contra-indicaties

- Tweede- en derdegraads-atrioventriculair blok

 

Interacties

- Farmacodynamische interacties met andere geneesmiddelen die de atrioventriculaire geleiding beïnvloeden, zijn mogelijk (o.a. carbamazepine, lamotrigine, pregabaline).

 

Posologie: 100 à 200 mg per dag in twee giften

 

Studies

- Er zijn geen vergelijkende studies met andere anti-epileptica.

 

Plerixafor (Mozobil®, Hoofdstuk 10.8.) is een immunostimulans, voor hospitaalgebruik, dat gebruikt wordt in associatie met granulocyte colony-stimulating factors (G-CSF) om de circulerende leukocytenspiegels en het aantal hematopoëtische stamcellen te verhogen vóór hun collecte met het oog op een autologe transplantatie bij patiënten met lymfoom of multipel myeloom.  De voornaamste ongewenste effecten van plerixafor zijn overgevoeligheidsreacties en reacties op de injectieplaats.  Het gaat om een weesgeneesmiddel.

 

We wensen ook te signaleren dat sinds 1 februari 2010 de vaccins tegen hepatitis B Engerix B® en Hbvaxpro®, ook terugbetaald worden aan de partner, gezinsleden en huisgenoten van een HBs-antigeen-positief persoon (dus niet meer enkel aan de eerstegraadsverwanten van deze personen).