Zeer gering klinisch voordeel van de neuraminidase-inhibitoren bij influenza 16 april 2014

In ons Goed om te weten-bericht van 8 april over de neuraminidase-inhibitoren oseltamivir (Tamiflu®) en zanamivir (sinds 2013 niet meer beschikbaar in België) kondigden we aan dat weldra een update van de Cochrane Review van 2012 over het gebruik van deze middelen bij influenza zou verschijnen. Deze update is op 10 april gepubliceerd op de website van de British Medical Journal (BMJ); het gaat om twee systematische reviews (een over oseltamivir, een over zanamivir), samen met bijkomende editorialen en analyse-artikels. Al deze publicaties kunnen vrij geraadpleegd worden via www.bmj.com/tamiflu; de review is ook gepubliceerd in de Cochrane Database of Systematisch Reviews1. Volgens de auteurs van de Cochrane Review is het nu duidelijk, op basis van alle beschikbare evidentie uit gerandomiseerd onderzoek, dat het klinisch voordeel van osteltamivir en zanamivir bij influenza zeer gering is, en nog beperkter dan wat tevoren werd gedacht. Dit doet vragen rijzen bij de promotionele campagnes en de beleidsbeslissingen rond het aanleggen van stocks en het promoten van Tamiflu® bij de grieppandemie van enkele jaren gelden.

Hierna geven we kort de resultaten van de Cochrane Review voor oseltamivir bij volwassenen. De studies met oseltamavir bij kinderen en de studies met zanamivir toonden zeker geen grotere doeltreffendheid in vergelijking met de studies met oseltamivir bij volwassenen; er waren met zanamivir wel minder ongewenste effecten.


 

Wat toont de Cochrane Review voor oseltamavir ?


 

Nog enkele commentaren

1Jefferson T, Jones MA, Doshi P, Del Mar CB, Hama R, Thompson MJ, Spencer EA, Onakpoya I, Mahtani KR, Nunan D, Howick J, Heneghan CJ. Neuraminidase inhibitors for preventing and treating influenza in healthy adults and children. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014, Issue 4. Art. No.: CD008965. DOI: 10.1002/14651858.CD008965.pub4.