Geen bevoorradingstekort van hepatitis A-vaccin Havrix 1440® meer 4 augustus 2015

de firma GSK laat in een brief (juli 2015) weten dat Havrix® opnieuw beschikbaar is.

Havrix Junior® blijft op dit ogenblik slechts beperkt beschikbaar.

Oorspronkelijk GOW bericht (januari 2015):

Mogelijk bevoorradingstekort van de hepatitis A-vaccins Havrix 1440® en Havrix 770 junior® (aangepast op 28/07/15)

De firma GSK voorziet een daling van de beschikbaarheid tot op een derde van de normale hoeveelheid van de hepatitis A-vaccins Havrix® en Havrix Junior® voor België, met pas tegen eind 2015 - begin 2016 een terugkeer naar de normale bevoorrading. Hetzelfde geldt voor Havrix® van de firma Impexeco.

De Hoge Gezondheidsraad heeft naar aanleiding hiervan een advies gepubliceerd voor het meest efficiënte gebruik van de nog beschikbare vaccins Havrix® en Havrix Junior®, en het gebruik van andere hepatitis A-vaccins of gecombineerde vaccins die hepatitis A bevatten.[1]  Zo kan bijvoorbeeld besloten worden om voorlopig enkel de eerste dosis te geven (één dosis geeft reeds meerdere jaren bescherming) en het vaccinatieschema af te werken wanneer de bevoorrading weer normaal is. De Hoge Gezondheidsraad stelt onder andere verder dat de verschillende hepatitis A-vaccins zonder probleem onderling verwisselbaar zijn (dus Havrix® uitwisselbaar met Vaqta®, en Havrix Junior® met Vaqta Junior®).


[1]Aanbevelingen betreffende het risico op schaarste aan hepatitis A-vaccins. Hoge Gezondheidsraad, advies nr. 9260, via  www.health.belgium.be/internet2Prd/groups/public/@public/@shc/documents/ie2divers/19100366_nl.pdf; zie ook bericht van het FAGG van 12/01/15 (via www.fagg.be)