Recente informatie augustus 2015: peginterferon bèta-1a, ibrutinib, tetravalente vaccins tegen influenza, vaccins tegen hepatitis A Havrix en Havrix Junior® 3 augustus 2015

: geneesmiddel onder aanvullende monitoring, waarvoor het melden van ongewenste effecten aan het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking wordt aangemoedigd.

- Peginterferon bèta-1a (Plegridy®; hoofdstuk 2.3.2.9.) is een gepegyleerde vorm van interferon bèta-1a, voorgesteld voor de basisbehandeling van recidiverende en herstellende multiple sclerose. Ten opzichte van niet-gepegyleerde interferon bèta-1a heeft de gepegyleerde vorm, d.w.z. geconjugeerd aan een polyethyleenglycol-molecule, een langere halfwaardetijd. Dit laat een minder frequente toediening - één subcutane injectie om de twee weken - toe. De ongewenste effecten van peginterferon bèta-1a zijn vergelijkbaar met deze van de andere interferonen en zijn vooral verhoogde gevoeligheid voor infecties, algemene stoornissen (griepaal syndroom, vermoeidheid), reacties ter hoogte van de injectieplaats, neurologische stoornissen, gastro-intestinale stoornissen, musculo-skeletale pijn. De doeltreffendheid van peginterferon bèta-1a op het aantal opstoten werd aangetoond in placebo-gecontroleerde studies, maar er zijn geen vergelijkende gegevens beschikbaar ten opzichte van niet-gepegyleerd interferon bèta. Zoals met de andere immunomodulatoren gebruikt bij multiple sclerose, werd met peginterferon bèta-1a geen effect gezien op de ziekteprogressie[1]. [Zie ook hoofdstuk 10.14. in het Repertorium].  

- Ibrutinib (Imbruvica®; hoofdstuk 13.7.) is een inhibitor van Bruton’s tyrosinekinase (BTK), een enzym dat tussenkomt in de groei van normale en abnormale B-cellen. Ibrutinib wordt gebruikt bij bepaalde vormen van chronische lymfatische leukemie en mantelcellymfoom. De voornaamste ongewenste effecten van ibrutinib zijn verlenging van het QT-interval, pneumonie, bloedingen, hematologische stoornissen, gastro-intestinale stoornissen en musculo-skeletale pijn.[2]

- α-Rix-Tetra ®en Fluenz Tetra® (hoofdstuk 12.1.1.5.) zijn twee nieuwe tetravalente vaccins tegen influenza, d.w.z. dat ze een tweede component bevatten van het type B influenzavirus.  α-Rix-Tetra® is een geïnactiveerd vaccin voor intramusculaire injectie. Fluenz tetra® is een levend verzwakt vaccin voor intranasale toediening bij kinderen die tot de risicogroepen behoren. Er zijn in de Belgische situatie weinig argumenten om een tetravalent vaccin te verkiezen, zeker bij volwassenen. In verband met de samenstelling van de influenzavaccins voor het seizoen 2015-2016, en de plaats van tetravalente vaccins ten opzichte van trivalente vaccins, verwijzen we naar het artikel over influenza verschenen in de Folia van juli 2015.

- In de Folia van maart 2015 berichtten we over een mogelijk bevoorradingstekort van de hepatitis A-vaccins Havrix® en Havrix Junior®. De firma GSK laat weten dat Havrix® opnieuw beschikbaar is; Havrix Junior® blijft op dit ogenblik slechts beperkt beschikbaar.


[2]Pharma Selecta 2015 (mei) nr 6; Australian Prescriber 26 june 2015