De pil ter bescherming van baarmoederkanker 10 augustus 2015

Er is heel wat belangstelling in de media in verband met de resultaten van een studie over endometriumkanker en het gebruik van orale anticonceptiva. De meta-analyse van 36 epidemiologische studies1 (waarvan 15 prospectief) analyseerde het relatieve risico van endometriumkanker geassocieerd aan pilgebruik, en kwam tot het besluit dat het pilgebruik het risico van endometriumkanker reduceerde met 24% voor elke 5 jaar2 dat de pil werd genomen en dat dit voordeel nog 30 jaar na het stoppen met de pil voortduurde. In absoluut risico betekent dit dat voor hoge-inkomstlanden geschat wordt dat pilgebruik gedurende 10 jaar een daling van endometriumkanker vóór de leeftijd van 75 jaar geeft van 2,3 per 100 vrouwen naar 1,3 per 100 vrouwen.

Uit epidemiologische studies was al langer duidelijk dat pilgebruik beschermt tegen endometriumkanker. Deze resultaten waren onafhankelijk van de samenstelling van de orale anticonceptiva, die sterk wijzigde in de loop van de jaren. Deze studie geeft onder andere bijkomende informatie over de duur van het beschermend effect. Deze bijkomende gegevens zullen de plaats van orale anticonceptie niet substantieel veranderen omdat andere factoren zwaarder doorwegen bij de keuze, bijvoorbeeld anticonceptieve doeltreffendheid of tromboserisico.

Het lijkt dan ook dat deze studie al te veel aandacht krijgt in de media waarbij dan meestal ook vergeten wordt de nieuwe gegevens te situeren binnen de totale context van voor- en nadelen van orale anticonceptie.

1 Lancet Oncol 2015 Published Online August 5, 2015

2 Het relatieve risico werd berekend per 5 jaar pilgebruik en zo kwam men tot groepen van: nooit, minder dan 1 jaar, 1 tot 5 jaar, 5 tot 10 jaar, 10 tot 15 jaar, en meer dan 15 jaar pilgebruik. Telkens werd de mediaan gebruikt om dit relatieve risico te evalueren.