De vaccins die gratis ter beschikking worden gesteld door de Gemeenschappen: wijzigingen 10 september 2015

Met uitzondering van het rotavirusvaccin worden de vaccins aanbevolen voor kinderen en jongeren in het kader van de basisvaccinatie, gratis verstrekt door de Gemeenschappen: zie tabel 12a in het Repertorium. In ons bericht van 29/06/15 informeerden we over een aantal wijzigingen vanaf 1 juli 2015 in het aanbod van de vaccins die door de Vlaamse Gemeenschap gratis ter beschikking worden gesteld. Sinds 1 september 2015 zijn er een aantal wijzigingen in het aanbod van de gratis vaccins die door de Franse Gemeenschap gratis ter beschikking worden gesteld. Tabel 12a van het Repertorium zal geüpdatet worden, en zal beschikbaar zijn met de update “september 2015” van onze website.

Wijzigingen binnen de Franse Gemeenschap sinds 1 september 2015

- Infanrix Hexa® wordt vervangen door Hexyon® als vaccin tegen polio, difterie, tetanus, kinkhoest, Haemophilus influenzae type b (Hib) en hepatitis B (leeftijd van 8 weken, 12 weken, 16 weken en 15 maanden).

- Menjugate® wordt vervangen door Neisvac-C® als vaccin tegen meningokokken van serogroep C (op de leeftijd van 15 maanden).

- Imovax polio® wordt niet meer gratis ter beschikking gesteld. Imovax polio® is bestemd voor de primovaccinatie tegen polio van kinderen die niet met het hexavalente vaccin gevaccineerd worden.

- Tedivax pro adulto® (vaccin tegen difterie en tetanus) wordt niet meer gratis ter beschikking gesteld. Boostrix® (vaccin tegen difterie, tetanus en kinkhoest) wordt wel nog gratis ter beschikking gesteld voor de herhalingsinenting op de leeftijd van 14 à 16 jaar en voor het vaccineren van zwangere vrouwen.

Tijdelijke onbeschikbaarheid van Tetravac®

Zowel in de Vlaamse als in de Franse Gemeenschap wordt Tetravac® in principe gratis ter beschikking gesteld voor de herhalingsinenting tegen polio, difterie, tetanus en kinkhoest op de leeftijd van 5 tot 7 jaar. Tetravac® is tijdelijk onbeschikbaar. Zowel in de Vlaamse als in de Franse Gemeenschap wordt Tetravac® vervangen door Repevax®. Repevax® is in België niet vergund of gecommercialiseerd, en wordt dus ook niet vermeld in het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium; er is een tijdelijke derogatie[1] voor de invoer en het ter beschikking stellen van dit niet-vergund middel. Repevax® bevat ten opzichte van Tetravac® een gereduceerde hoeveelheid difterie-anatoxine, tetanus-anatoxine en Bordetella pertussis-antigenen. In het Repertorium wordt gesteld dat tot de leeftijd van 12 jaar bij voorkeur andere vaccins, d.w.z. met een niet-gereduceerde hoeveelheid antigenen, worden gebruikt. De bescherming met Repevax® is voor kinderen dan ook niet optimaal. In afwachting van de beschikbaarheid van Tetravac® (niet vóór eind 2015) is het aangewezen om de herhalingsinenting met Repevax® te geven.



[1]Een firma kan een afwijking ("derogatie") vragen om in geval van onbeschikbaarheid van een in België vergund geneesmiddel, op eigen verantwoordelijkheid een in België niet beschikbaar middel in te voeren en in de handel te brengen gedurende achtereenvolgende periodes van max. 2 jaar Indien de afwijking wordt toegekend, blijven de vergoedingsmodaliteiten van de Belgische specialiteit van toepassing voor het ingevoerde product. [Zie Folia september 2013]