Cardiovasculaire risico’s van NSAID’s: nieuwe publicaties

[Reeds verschenen als Goed om weten-bericht op onze website op 21/9/2006]

Op de website van de JAMA verschenen op 12 september 2006 als "early release", twee studies over de cardiovasculaire risico’s van NSAID’s. Ze kunnen vrij geraadpleegd worden op de website, en zullen in één van de volgende nummers van de JAMA worden gepubliceerd.

  • De eerste publicatie (Zhang J et al.) betreft een meta-analyse van gerandomiseerde studies over het risico van renale ongewenste effecten en hartaritmieën door COX 2-selectieve NSAID’s. De resultaten tonen een verhoogd risico van deze ongewenste effecten voor rofecoxib, maar geven geen evidentie van een dergelijke risico voor de andere COX 2-selectieve NSAID’s.
  • De tweede publicatie (McGettigan P en Henry D) betreft een systematisch overzicht van observationele studies over het risico van cardiovasculaire accidenten door COX 2-selectieve en niet-COX-selectieve NSAID’s; het ging vooral om myocardinfarct. Volgens de onderzoekers bevestigen de resultaten het verhoogde risico van dergelijke accidenten voor rofecoxib, suggereren ze dat celecoxib in de gebruikelijke dosis het risico niet verhoogt, en doen ze twijfels rijzen over de veiligheid van diclofenac, een NSAID dat reeds lang beschikbaar is en waarvan men aanneemt dat het ook enige COX-2-selectiviteit bezit.

In een bijbehorend editoriaal (Graham DJ) worden de twee studies bediscussieerd.

Er zijn de laatste maanden nog meer studies en meta-analyses verschenen rond de cardiovasculaire risico’s van NSAID’s (o.a. in de Brit Med J [2006; 332: 1302-8] ). De gegevens wijzen steeds op een verhoogd risico van cardiovasculaire accidenten voor rofecoxib, maar zijn soms tegenstrijdig voor de andere COX 2-selectieve NSAID’s of voor sommige niet-COX- selectieve NSAID’s. De discussie blijft dus bestaan of het cardiovasculaire risico gezien met rofecoxib, ook geldt voor de andere COX 2-selectieve NSAID’s, of voor de NSAID’s (COX 2-selectieve en niet-COX-selectieve NSAID’s) in het algemeen.

Het is in dit verband nuttig om te verwijzen naar de Folia van mei 2005 , waar alle feiten sedert de terugtrekking van de specialiteiten op basis van rofecoxib eind september 2004, werden hernomen. Voorlopig geldt nog steeds de boodschap dat NSAID’s, klassieke of COX-2-selectieve, enkel mogen gebruikt worden wanneer werkelijk nodig, met in acht nemen van de voorzorgen en aanbevelingen inzake posologie en behandelingsduur.


Nota

De COX 2-selectieve NSAID’s beschikbaar in België zijn celecoxib (Celebrex®), etoricoxib (Arcoxia®) en parecoxib (Dynastat®). De specialiteiten op basis van rofecoxib (Vioxx®, VioxxDolor®) werden eind september 2004 van de markt teruggetrokken. De specialiteit op basis van valdecoxib (Bextra®) is sedert april 2005 geschorst. (Situatie op 20 oktober 2006).