Celecoxib (Celebrex®) opnieuw terugbetaald

Er wordt verwacht dat vanaf 1 maart 2007, uit de groep van de COX 2-selectieve NSAID’s, celecoxib (Celebrex®) opnieuw wordt terugbetaald: terugbetaling in categorie b voor de indicaties artrose en reumatoïde artritis, in hoofdstuk IV, d.w.z. na advies van de adviserend geneesheer van de verzekeringsinstelling

Het lijkt ons nuttig hieromtrent wat bijkomende informatie te geven.

Op 1 september 2005 werd de terugbetaling van de COX 2-selectieve NSAID’s etoricoxib (Arcoxia®) en celecoxib (Celebrex®) geschrapt [zie Folia september 2005 ]. Deze beslissing kwam er na een evaluatie van de kosten-batenverhouding van deze klasse geneesmiddelen. Deze evaluatie was gestart na de terugtrekking van de specialiteiten op basis van rofecoxib (Vioxx®, VioxxDolor®) in september 2004, en het beschikbaar komen van gegevens over het cardiovasculaire risico met andere COX 2-selectieve NSAID’s. In de Folia van mei 2005 verscheen een recapitulatie over de COX 2-selectieve NSAID’s en cardiovasculaire problemen. Zie ook in dit verband het recent artikel in de Brit Med J [2007; 334: 120-3] .

Er is nog steeds veel discussie over de vraag of het cardiovasculaire risico gezien met rofecoxib, ook bestaat voor de andere COX 2-selectieve NSAID’s of voor de klassieke (niet-COX-selectieve) NSAID’s, m.a. w. of het gaat om een klasse-effect [ Brit Med J 2006; 332: 1302-8 ; JAMA 2006; 296: 1633-44; ; Am J Cardiol 2007; 99: 91-8 ; zie ook Folia november 2006 ].

Anderzijds blijft het belangrijk het eventuele voordeel van de COX 2-selectieve NSAID’s qua gastro-intestinale tolerantie correct in te schatten. Vergeleken met klassieke NSAID’s werden wel minder mineure gastro-intestinale verwikkelingen vastgesteld, maar er is geen evidentie uit degelijke langetermijnstudies dat dit ook geldt voor de majeure gastro-intestinale ulcuscomplicaties (perforatie, bloeding). Ook blijkt dat dit eventuele voordeel van COX 2-selectieve NSAID’s qua gastro-intestinale tolerantie, wegvalt wanneer de patiënt ook wordt behandeld met acetylsalicylzuur; acetylsalicylzuur wordt zeer frequent gebruikt in de populatie aan wie chronisch NSAID’s wordt gegeven. Wij herinneren eraan dat bij patiënten met hoog risico van gastro-intestinale problemen, het associëren van een protonpompinhibitor aan een klassiek NSAID een mogelijke optie is [zie ook het juryrapport van de Consensusvergadering 'Het doelmatig gebruik van niet-steroïdale anti-inflammatoire farmaca' van 25/11/2004, via http://riziv.fgov.be of papieren versie rondgestuurd met de met de Folia van augustus 2005].

Tenslotte: de meeste winst qua ongewenste effecten kan gemaakt worden door de NSAID’s, klassieke of COX 2-selectieve, alleen voor te schrijven aan patiënten bij wie ze echt nodig zijn.