Deze maand in de Folia

Bij studies die liepen over een langere termijn kwamen de cardiovasculaire ongewenste effecten van rofecoxib aan het licht, en ten gevolge daarvan werden de specialiteiten op basis van rofecoxib (Vioxx®, VioxxDolor®) eind september 2004 van de markt gehaald. Recent werden ook met andere COX-2-selectieve NSAID’s, en met een klassiek NSAID (naproxen), in langetermijnstudies meer cardiovasculaire accidenten gevonden. Dergelijke vaststellingen mogen niet leiden tot paniek en het totaal verwerpen van deze groep geneesmiddelen, maar moeten aanzetten tot een meer doordacht gebruik ervan. De uitkomsten van deze studies moeten een al te groot vertrouwen en enthousiasme wat temperen. Vooral voor bepaalde risicogroepen en bij langdurig gebruik kunnen de ongewenste effecten te groot zijn voor de winst die met deze middelen kan bekomen worden.

Ook de algemene media spreken er over: een steeds groter deel van de westerse bevolking heeft overgewicht. De middelen om dit gevolg van onze levensstijl te doen keren zijn vrij divers. Vooral foute eetgewoonten en een te sedentair leven moeten worden bestreden. Soms is het nodig een beroep te doen op gedragstherapie om onze foute gewoonten af te leren. Patiënten vragen dikwijls naar geneesmiddelen omdat het minder inspanning vergt een pilletje in te nemen dan de levensstijl te veranderen. Toch is voor geneesmiddelen slechts een beperkte rol weggelegd, met name na falen van de algemene maatregelen bij patiënten met obesitas of met overgewicht geassocieerd met risicofactoren.

Folia Express

Sinds januari kunnen artsen, apothekers en andere gezondheidswerkers via e-mail op de hoogte gebracht worden van elk nieuw bericht dat op de website verschijnt in de rubriek "Goed om weten" en van de inhoudstafel van de pas verschenen Folia. Dezen die daarvoor geïnteresseerd zijn, dienen ons dit te laten weten via het e-mailadres redactie@bcfi.be, (voorheen Folia@UGent.be, met vermelding van Folia Express, naam, e-mailadres, postadres en beroepscategorie.