Deze maand in de Folia

De laatste tijd wordt de plaats van enkele nieuwere geneesmiddelen in de aanpak van niet-gemetastaseerd borstcarcinoom stilaan duidelijker. In deze Folia wordt getracht deze te situeren in het behandelingsarsenaal.

Voor een goede cardiovasculaire preventie is het nodig de gekende risicofactoren te evalueren. Het is de vraag of het begrip "metabool syndroom" hierbij van nut kan zijn. Soms lijkt het eerder een modebegrip te zijn dat gebruikt wordt om een bepaalde preventieve behandeling te promoten. In deze Folia wordt alvast een analyse van het begrip ' metabool syndroom' gemaakt.

De niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen (NSAID’s) blijven regelmatig in het nieuws. Voor piroxicam worden de indicaties beperkt wegens een hoger risico van gastro-intestinale ongewenste effecten. Voor nimesulide wordt de duur van behandeling beperkt wegens een hoger risico van levertoxiciteit. Algemeen kan men stellen dat voor NSAID' s een restrictief voorschrijfbeleid nodig is waarbij men deze middelen enkel bij een correcte indicatie en zo kort mogelijk gebruikt.