Hepatotoxiciteit door nimeluside

Nimesulide (MESULID) is een niet-steroïdaal anti-inflammatoir middel dat in België gecommercialiseerd is sedert begin 1996. De ongewenste effecten van dit geneesmiddel zijn reeds onderwerp geweest van een mededeling van de geneesmiddelenbewaking in de Folia september 1996 Daarin werden o.a. twee gevallen van hepatitis besproken die waren gerapporteerd aan het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking.

Zes nieuwe gevallen van hepatitis, opgetreden in België, worden besproken in de J Hepatol 29 : 135-141(1998) Het gaat om 4 vrouwen en 2 mannen (gemiddelde leeftijd: 62 jaar) die, na inname van nimesulide (200 mg p.d.), ofwel een cytolytische hepatitis (n=4) ofwel een cholestatische hepatitis (n=2) ontwikkelden; icterus trad op bij 5 van de 6 patiënten. Eén patiënt was reeds tevoren behandeld met nimesulide, zonder ongewenste effecten; bij deze patiënt traden de symptomen van hepatotoxiciteit één week na starten van de behandeling op. Bij de 5 patiënten die tevoren nooit waren behandeld met nimesulide, traden de symptomen van hepatotoxiciteit 10 à 15 weken na het begin van de behandeling op. Virale hepatitis werd uitgesloten, en bij geen enkele patiënt waren antecedenten van hepatitis, bloedtransfusie of alcoholmisbruik bekend.

Het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking ontving ook 4 andere meldingen van hepatitis waarvoor het oorzakelijke verband met de inname van nimesulide als "waarschijnlijk" werd beoordeeld volgens de criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie. Deze meldingen betroffen 3 vrouwen en 1 man (gemiddelde leeftijd: 73 jaar; posologie: in drie gevallen 200 mg p.d. en in één geval 100 mg p.d.) bij wie een cholestatische hepatitis (n=3) of een cytolytische hepatitis (n= 1) werd waargenomen. In 2 gevallen was hospitalisatie noodzakelijk. Bij de 4 patiënten werd virale hepatitis uitgesloten en was de evolutie gunstig na stoppen van de behandeling.

Een geval van fulminante leverinsufficiëntie na inname van nimesulide werd recent gepubliceerd in de literatuur [ Lancet 353 : 40-41(1999)

Hepatotoxiciteit is een bekende bijwerking van alle niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen. Enkel epidemiologische studies zouden kunnen uitmaken of het risico op hepatitis groter is voor nimesulide dan voor de andere niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen.