Recente Informatie juni-juli-augustus 2006

Het lijkt ons interessant om het beschikbaar komen van volgende nieuwe specialiteiten te signaleren; ze zijn gerangschikt volgens hun plaats in het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium.

Hoofdstuk 6.5.4. Rasagiline (Azilect®) is, zoals selegiline (Eldepryl®), een inhibitor van het mono-amine-oxidase B, en is recent beschikbaar gekomen voor de behandeling van de ziekte van Parkinson. Het werkings- en veiligheidsprofiel van rasagiline zijn vergelijkbaar met dit van selegiline, zonder bewezen meerwaarde. Voor selegiline schreven we in de Folia van mei 2003 dat de plaats in de aanpak van de ziekte van Parkinson beperkt is. Dit lijkt ook het geval te zijn voor rasagiline.

Hoofdstuk 8.1.5.7. Natriumcolistimethaat (Colistineb®) is een antibioticum van de groep van de polymyxinen. Deze groep is enkel actief tegen Gram-negatieve micro-organismen. Natriumcolistimethaat wordt via inhalatie gebruikt voor de behandeling van respiratoire infecties door P. aeruginosa bij patiënten met mucoviscidose. Via intraveneuze weg wordt het gebruikt bij sommige ernstige infecties door Gram-negatieve kiemen, maar het is daarbij geen eerste keuze. De belangrijkste ongewenste effecten zijn: allergische reacties; hoest en bronchospasme bij toediening via inhalatie; nefrotoxiciteit en neurotoxiciteit, vooral bij intraveneuze toediening van hoge doses.

Hoofdstuk 9.1.1.1.5. Fendrix® is een nieuw vaccin tegen hepatitis B voor gebruik bij patiënten met nierinsufficiëntie, in het bijzonder patiënten onder hemodialyse (vanaf de leeftijd van 15 jaar). Het vaccin bevat HBs-antigen en het adjuvans 3-O-desacyl-4’-monofosforyl lipide A, waardoor het een beter immuunantwoord opwekt bij patiënten met nierinsufficiëntie. Het vaccinatieschema dat wordt voorgesteld bestaat uit 3 intramusculaire injecties met telkens een interval van één maand, gevolgd door een rappel na 6 maand.

Hoofdstuk 9.1.1.1.11. Rotarix is een oraal vaccin tegen rotavirus. Voor meer informatie in verband met dit vaccin verwijzen we naar de Folia van juli 2006 en het Goed om weten-bericht van 8 juni 2006 op onze website.

Hoofdstuk 10.2.4. Pemetrexed (Alimta®) is een foliumzuuranaloog dat in associatie met cisplatine gebruikt wordt bij inoperabel pleuramesothelioom, of in monotherapie bij bepaalde gevallen van niet-kleincellig bronchuscarcinoom. De belangrijkste ongewenste effecten zijn huiderupties, dyspnoe, neuropathie en hepatitis.

Hoofdstuk 10.6. Bevacizumab (Avastin®) is een monoklonaal antilichaam gebruikt voor de behandeling van gemetastaseerde colorectale kanker, in combinatie met chemotherapie. De belangrijkste ongewenste effecten zijn koorts, pijn, gastro-intestinale stoornissen, hematologische stoornissen, arteriële hypertensie, proteïnurie, arteriële trombo-embolie.

Hoofdstuk 10.6. Cetuximab (Erbitux®) is een monoklonaal antilichaam gebruikt voor de behandeling van gemetastaseerd colorectale kanker in combinatie met chemotherapie, of voor de behandeling van epidermoïd carcinoom van hoofd en hals in combinatie met radiotherapie. De belangrijkste ongewenste effecten zijn dyspnoe, huiderupties en, vooral bij het eerste infuus, anafylactische of anafylactoïde reacties.

Hoofdstuk 10.7. Erlotinib (Tarceva®) is een antitumoraal middel gebruikt voor de behandeling van lokaal gevorderd of gemetastaseerd niet-kleincellig bronchuscarcinoom. De meest frequente ongewenste effecten zijn huiderupties en diarree. Erlotinib wordt afgebroken door CYP3A4; associatie met inhibitoren of inductoren van dit iso-enzym noopt dan ook tot voorzichtigheid.

Hoofdstuk 14.11. Nitisinon (Orfadin®) is een enzyminhibitor gebruikt bij erfelijke tyrosinemie type I, in combinatie met een dieet arm aan fenylalanine en tyrosine. De belangrijkste ongewenste effecten zijn hematologische stoornissen (trombopenie, leukopenie) en oculaire stoornissen. Een behandeling met nitisinon mag enkel gestart en opgevolgd worden door een arts die ervaring heeft met de behandeling van deze aandoening.

P.S. Zoals aangekondigd in ons Goed om weten-bericht van 19 mei 2006 op onze website, werd de specialiteit Humaject NPH® van de markt teruggetrokken. Er zijn alternatieven (flacons, cartouches voor insulinepennen, wegwerppennen van een ander merk) beschikbaar.