Herevaluatie van de risico-batenverhouding van cisapride

Het Committee for Proprietary Medicinal Products (CPMP), het wetenschappelijk adviesorgaan van het European Medicines Evaluation Agency, bekijkt momenteel de risico-batenverhouding van cisapride (CYPRID, PREPULSID). De aanvaarde indicaties worden afgewogen tegenover het risico van verlenging van het QT-interval, mogelijk leidend tot "torsades de pointes&quot die fataal kunnen zijn [zie ook Folia september 1995, Folia november 1996 en Folia januari 1999 ]. In afwachting van een definitief advies van het CPMP dat zal leiden tot een beslissing van de Europese Commissie, bindend voor alle lidstaten van de Europese Unie, hebben de gezondheidsinstanties in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Luxemburg beslist de specialiteiten op basis van cisapride van de markt te halen. In België en in enkele andere Europese landen worden de indicaties van cisapride beperkt tot behandeling van bepaalde ernstige stoornissen van de gastro-intestinale motiliteit (b.v. gastroparese) die niet reageren op andere behandelingen.

Het risico van verlenging van het QT-interval en "torsades de pointes&quot is met cisapride vooral verhoogd in volgende situaties.

  • Gelijktijdig gebruik van middelen die de afbraak van cisapride inhiberen, zoals bepaalde azoolderivaten, macroliden en protease-inhibitoren, en pompelmoessap.
  • Gelijktijdig gebruik van andere geneesmiddelen die het QT-interval verlengen.
  • Bestaan van risicofactoren zoals bradycardie, elektrolytenstoornissen (vooral hypokaliëmie en hypomagnesiëmie), congenitale verlenging van het QT-interval en prematuriteit. Aangezien weinig bekend is over het metabolisme van cisapride bij pasgeborenen, en risicofactoren voor het optreden van hartritme- en geleidingsstoornissen bij pasgeborenen vaak niet worden herkend, is terughoudendheid bij het voorschrijven van cisapride bij zeer jonge kinderen zeker aanbevolen