Kritische discussie over methylfenidaat in de media

[Zie ook bericht in de rubriek "Goed om weten" op onze website van 29/2/08]

Er was recent veel belangstelling in de media voor het gebruik en vooral het misbruik van methylfenidaat bij kinderen (Rilatine®, Concerta®). Methylfenidaat wordt in bepaalde regio’s blijkbaar duidelijk meer voorgeschreven dan in andere. Dit wijst er waarschijnlijk op dat dit geneesmiddel wordt gebruikt in indicaties die breder zijn dan deze voorzien volgens de bijsluiter.

We wensen daarom nogmaals uw aandacht te vestigen op het belang van het restrictieve en rationele gebruik van methylfenidaat. Er is een bewezen gunstig effect van methylfenidaat op de hyperactiviteit bij kinderen ouder dan 5 jaar met een formele diagnose van aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis (ADHD). Een correcte diagnosestelling van ADHD is dan ook zeer belangrijk. Het voordeel van methylfenidaat moet echter ook steeds afgewogen worden tegen de mogelijk ernstige ongewenste effecten (vooral centraal en cardiovasculair).

Er is geen plaats voor methylfenidaat of andere centrale stimulantia bij allerlei andere concentratiestoornissen; gebruik van deze middelen door studenten om in de examenperiodes het prestatievermogen te verbeteren, is niet te verantwoorden.

[Zie ook Transparantiefiche "Aanpak van ADHD", met updates, en Folia juli 2006 en december 2007].

In verband met de aanbevelingen van de American Heart Association rond cardiovasculaire monitoring van kinderen en adolescenten vooraleer een behandeling met centrale stimulantia in het kader van ADHD te starten, zie " Goed om te weten "-bericht van 29/4/08; meer uitleg in de Folia juni 2008.