Studie met celecoxib (Celebrex®) vroegtijdig stopgezet omwille van verhoogd risico van cardiovasculaire accidenten 20 december 2004

 

In de rubriek Goed om weten (bericht van 9 november 2004  en bericht van 9 oktober 2004 ) en in de Folia van november 2004 werd aandacht besteed aan de recente terugtrekking van rofecoxib (Vioxx®, VioxxDolor®) omwille van cardiovasculaire problemen. We wezen er op dat het niet uit te sluiten is dat er ook met de andere COX-2-selectieve NSAID’s [celecoxib (Celebrex®), etoricoxib (Arcoxia®), parecoxib (Dynastat®), valdecoxib (Bextra®)] een cardiovasculair risico bestaat.

 

Op 17 december j.l. besliste het Amerikaanse National Institutes of Health een studie met celecoxib, de Adenoma Prevention with Celecoxib (APC)-studie, vroeger dan voorzien te stoppen omwille van een hoger risico van cardiovasculaire accidenten in de celecoxibgroep dan in de placebogroep. Enkele details over deze studie.

-         De studie werd  gesponsord door het National Cancer Institute, en vergeleek celecoxib (400 mg of 800 mg per dag) met placebo bij 2.400 patiënten met antecedenten van colonpoliepen.

-         Bij tussentijdse analyse (gemiddelde behandelingsduur van 33 maand) was het risico van majeure fatale en niet-fatale cardiovasculaire accidenten (o.a. myocardinfarct, cerebrovasculair accident), vergeleken met placebo, 3,4 hoger in de groep die 800 mg celecoxib per dag kreeg, en 2,5 keer hoger in de groep die 400 mg celecoxib per dag kreeg.

De gezondheidsinstanties in Amerika en Europa zullen deze studie, samen met andere studies met celecoxib die lopende zijn, verder analyseren. Indien verdere acties worden ondernomen, zullen wij hierover berichten.

Meer informatie is te vinden op de website van het Europan Medicines Agency (EMEA) en de website van de Amerikaanse Food and Drug Administration.

 

Het stopzetten van deze studie met celecoxib versterkt de bezorgdheid die we reeds in vroegere berichten uitten.