Pre-publicatie op de website van de Lancet van een patiënt-controle studie over het risico van myocardinfarct en plotse dood met het COX-2-selectief NSAID rofecoxib ten opzichte van andere NSAID’s 25 januari 2005

 

Op 25 januari 2005 verschenen op de website van de Lancet als “Early Online Publication” de resultaten van een studie waarin het COX-2-selectief niet-steroïdaal anti-inflammatoir middel rofecoxib werd vergeleken met klassieke NSAID’s en met het COX-2-selectief NSAID celecoxib, voor wat betreft het risico van myocardinfarct en plotse dood. Ter herinnering: de specialiteiten op basis van rofecoxib (Vioxx®, VioxxDolor®) werden eind september 2004 teruggetrokken van de markt omwille van cardiovasculaire ongewenste effecten (zie berichten in de rubriek “Goed om weten” van 9 oktober 2004 en 9 november 2004).

 

De resultaten van de als Early Online Publication gepubliceerde studie wijzen op een hoger risico van myocardinfarct en plotse dood met rofecoxib (zeker bij doses hoger dan 25 mg per dag) dan met celecoxib. Het gaat om een patiënt-controle studie, gebruik makend van de gegevens van de Kaiser Permanente in Californië (Verenigde Staten). Er moet dus rekening gehouden worden met de beperkingen van dergelijke studies (mogelijkheid van bias en confounding factoren).  We komen zo snel mogelijk terug op deze studie.

 

In verband met recente berichten over cardiovasculaire ongewenste effecten van NSAID’s, zie ook Folia november 2004 en de “Goed om weten”-berichten van 9 oktober 2004 , 9 november 2004 , 20 december 2004 en 23 december 2004.