In het Repertorium vermelden we ter hoogte van de tabletten reeds lang of ze al dan niet “deelbaar” zijn. Dit werd vermeld als de tabletten een breuklijn vertonen. Maar wat is de functie van de breuklijn in een tablet? Betekent dit per definitie dat de tablet in gelijke dosissen kan gedeeld worden en dat beide delen dus evenveel actief bestanddeel bevatten? Dit is niet altijd het geval. Zeker voor geneesmiddelen met een nauwe therapeutisch-toxische marge kunnen kleine verschillen in dosis bij het delen nochtans gevolgen hebben. Het BCFI besliste daarom de vermelding “deelbaar” bij de tabletten in het Repertorium specifieker aan te duiden.

  • De tabletten die kwantitatief deelbaar zijn, worden aangeduid als tabl. (deelb. kwantit.). Dit betekent dat de breuklijn toelaat om de tabletten in gelijke dosissen te delen en dat beide delen dus evenveel actief bestanddeel bevatten.
    Voorbeeld: Bisoprolol EG®:

                    
     

  • De tabletten die niet-kwantitatief deelbaar zijn, worden aangeduid als tabl. (deelb. niet kwantit.). Dit betekent dat de breuklijn toelaat om de tabletten te delen om zo de inname te vergemakkelijken. Het is echter niet gegarandeerd dat beide helften evenveel actief bestanddeel bevatten. Voor deze tabletten is ofwel geen deelbaarheidsstudie uitgevoerd ofwel kon niet aangetoond worden dat beide delen evenveel actief bestanddeel bevatten.
    Voorbeeld: Algostase Mono®:

                     
     

NB. Bij een aantal tabletten vermelden we nog steeds enkel (deelb.). Dit betekent dat de functie van de breuklijn niet is beschreven in de SKP en dat de firma ons (nog) geen informatie daarover heeft toegestuurd.
NB. Er zijn apparaatjes (pillensnijders) in de handel om het delen van tabletten te vergemakkelijken. Deze pillensnijders garanderen echter niet dat de tablet in gelijke helften wordt gedeeld.