Ik wil me abonneren
selectie voor tandartsen jan. - jun.
juni 2024
Focus
Let op het medicatiegebruik bij een hittegolf!
Hoge buitentemperaturen en hittegolf brengen gezondheidsrisico’s mee. Wie heeft het hoogste risico? Welke geneesmiddelen kunnen de negatieve effecten van een hittegolf verder verhogen? En wat kunnen huisartsen en apothekers doen om complicaties te vermijden?
Elk geneesmiddel op het juiste moment! Deel 3: tussen de maaltijden
Wat is het beste moment om een geneesmiddel in te nemen? In dit derde artikel van onze Folia-reeks bespreken we een aantal geneesmiddelen die tussen de maaltijden moeten worden genomen: sommige antibiotica, antiparasitaire middelen, antihistaminica, een immunomodulator en melatonine.
mei 2024
Focus
Is paracetamol veilig op het einde van de zwangerschap?
Wegens het (kleine) risico op vroegtijdige sluiting van de ductus arteriosus door paracetamol werd de rubriek Zwangerschap en borstvoeding in het Repertorium aangepast. Welke plaats heeft paracetamol nog tijdens de zwangerschap?
Risico’s van geneesmiddelen bij mannen met kinderwens
Welke geneesmiddelen hebben een invloed op de kwaliteit van het sperma? En welke geneesmiddelen kunnen vóór de conceptie zorgen voor meer aangeboren afwijkingen? Kan medicatiegebruik ook na de conceptie invloed hebben op het ongeboren kind? Dit artikel geeft een overzicht.
april 2024
Focus
Elk geneesmiddel op het juiste moment! Deel 2: bij de maaltijd
Wat is het beste moment om een geneesmidddel in te nemen? In dit tweede artikel van onze Folia-reeks bespreken we een aantal geneesmiddelen die bij de maaltijd moeten worden genomen: bepaalde antibiotica, anti-inflammatoire middelen en antidiabetica.
Voor u gelezen
Lagere therapeutische waarde voor bijkomende indicaties ten opzichte van oorspronkelijke indicatie
Steeds vaker worden nieuwe indicaties toegekend aan bestaande geneesmiddelen. Voor deze nieuwe indicaties heeft het geneesmiddel vaak een beperktere meerwaarde dan voor de oorspronkelijke indicatie.
Het wijzigen van primaire eindpunten in lopende studies
Primaire eindpunten die worden aangepast terwijl de studie nog lopende is? In RCT’s met oncologische middelen gebeurt het vaak. En in de meeste publicaties wordt dit niet gerapporteerd.
Nieuws
Het Repertorium “editie 2024”: update van een tweede reeks hoofdstukken gepubliceerd
De jaarlijkse update van de hoofdstukken Ademhalingsstelsel, Hormonaal stelsel, Osteo-articulaire aandoeningen, Infecties, Antitumorale middelen, Oftalmologie en Anesthesie van het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium is afgewerkt en online geplaatst. We vermelden de belangrijkste nieuwigheden.
Geneesmiddelenbewaking
Combinatie van een SSRI + een NSAID: verhoogd risico van gastro-intestinale bloedingen
La Revue Prescrire vestigt de aandacht op het verhoogde risico van gastro-intestinale bloedingen wanneer SSRI's en NSAID's worden gecombineerd. Een meta-analyse van observationele studies toont een risicotoename met factor 2 (vergeleken met een SSRI alleen) en met factor 1,5 (vergeleken met een NSAID alleen).
maart 2024
Nieuws
Over de vermelding “deelbaar” bij de tabletten in het Repertorium
Sinds kort vermelden we in het Repertorium ter hoogte van de tabletten of ze te delen zijn in gelijke dosissen (kwantitatief deelbaar) of dat ze enkel deelbaar zijn om de inname te vergemakkelijken (niet-kwantitatief deelbaar).
februari 2024
Focus
Heeft metamizol een plaats bij postoperatieve pijn?
Metamizol zou bij postoperatieve pijn een alternatief kunnen zijn voor NSAID’s wanneer deze gecontra-indiceerd zijn. Het is belangrijk om patiënten te informeren over de mogelijke ongewenste effecten van metamizol en de symptomen die deze ongewenste effecten voorafgaan.
Nieuws
RIZIV top 25: grootste geneesmiddelenuitgaven in de ambulante zorg in 2022
Op de 1ste plaats staat voor de eerste keer een DOAC (apixaban). Nieuw in de top 25 zijn het complex sacubitril/valsartan en empagliflozine. Semaglutide stijgt in de top. De totaalkost voor de top 25 neemt elk jaar toe.
januari 2024
Nieuws
Het Repertorium “editie 2024”: update van een eerste reeks hoofdstukken gepubliceerd
Een eerste reeks hoofdstukken van de “editie 2024” van het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium is op dit moment afgewerkt en online geplaatst. In dit artikel vermelden we de belangrijkste nieuwigheden.
Dankwoord aan de experten
Bij de voorbereiding van de Folia-artikels worden deze regelmatig nagelezen door experten. Dank aan de experten die in 2023 hun commentaren zonden.
Auditorium
Nieuwe e-learning: observationele studies