Effect van bezafibraat en fenofibraat op de uricemie

In het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium wordt bij de specialiteiten op basis van bezafibraat (CEDUR, EULITOP) vermeld dat zij de uricemie kunnen verhogen (editie 1999, blz. 51). Een apotheker vroeg ons meer informatie over deze vermelding.

In twee studies werd een verhoging van de uricemie tijdens behandeling met bezafibraat gevonden [ Artery 8 : 128-133(1980) en Metabolism 37 : 217-220(1988)] . In handboeken over farmacotherapie, databanken over geneesmiddelen (MICROMEDEX) of in de bijsluiters van bezafibraat-bevattende geneesmiddelen wordt dit effect niet vermeld. Waarschijnlijk is dit effect klinisch weinig belangrijk.

Daarentegen is meer informatie beschikbaar over de invloed van fenofibraat (LIPANTHYL) op de uricemie. Het gaat hierbij echter om een daling van de uricemie. Meerdere studies zijn gepubliceerd waarin een significante daling, met ongeveer 20%, van de uricemie door fenofibraat werd gevonden [ J Cardiovasc Pharmacol 34 : 60-63(1999) en Clin Pharmacol Ther 66 : 166-172(1999)] . De auteurs van deze studies stellen dat een dergelijke daling van de uricemie klinisch nuttig kan zijn.

Indien dus bij een patiënt met hyperuricemie een behandeling met een fibraat noodzakelijk is, dient op basis van de bestaande evidentie de voorkeur gegeven te worden aan fenofibraat. Over het effect van andere beschikbare fibraten op de uricemie, vonden we geen informatie.