Deze maand in de Folia

Een aantal aandoeningen komen niet zo frequent voor en de aanpak ervan wordt vooral door de specialist bepaald. Dit is zo voor de ziekte van Ménière en zeker ook voor multiple sclerose. In dit nummer van de Folia wordt de medicamenteuze aanpak van beide aandoeningen beschreven. Het is inderdaad goed dat de huisarts en de apotheker kennis kunnen nemen van de mogelijkheden en beperkingen van de aanpak van aandoeningen waarmee ze in hun eigen praktijk onvoldoende worden geconfronteerd om er de nodige parate kennis over te verwerven.

Voor de medicamenteuze aanpak van de ziekte van Ménière valt op dat er maar weinig evidentie is door de schaarste aan studies, en dat daardoor de plaats van medicatie in de aanpak ervan moeilijk te bepalen is.

Voor multiple sclerose is het vooral het grillige en onvoorspelbare verloop dat het moeilijk maakt om een behandeling te evalueren. Het is dan ook moeilijk om goede studies op te zetten en resultaten van verschillende studies te vergelijken. Vooral over het langetermijneffect zijn er zo goed als geen gegevens over een of andere medicamenteuze aanpak.

In deze Folia wordt ook nog eens herinnerd aan de cardiovasculaire ongewenste effecten van NSAID’s. Het risico van deze ongewenste effecten lijkt niet voor alle NSAID’s even groot, maar bij patiënten met gekend cardiovasculair lijden dienen alle NSAID’s met de nodige voorzichtigheid te worden gebruikt.