Deze maand in de Folia

Substitutiebehandeling bij opiaatverslaving is voor de meeste zorgverleners zeker geen routine. Toch is enige basiskennis hierover nuttig als men er, misschien indirect, mee geconfronteerd wordt. Daarom gaat dit nummer van de Folia wat dieper in op enkele aspecten van deze behandeling.

Het aantal patiënten met voorkamerfibrillatie stijgt evenredig met de levensverwachting. Voor deze met een hoog risico van trombo-embolie blijven de vitamine K-antagonisten de eerste keuze. Toch zijn er patiënten waarbij deze eerste keuze in de praktijk niet mogelijk is. Klassiek wordt in die gevallen acetylsalicylzuur als tweede keuze gebruikt waarbij het risico van cerebrovasculaire accidenten wel hoger ligt. Het toevoegen van clopidogrel kan dit risico wat verminderen, maar dit ten koste van een verhoging van het aantal bloedingen. Bij ouderen, waarbij het risico van bloedingen al verhoogd is, lijkt de associatie van acetylsalicylzuur en clopidogrel dan ook niet aanbevolen.

De aanpak van het prikkelbare-darmsyndroom stelt dikwijls problemen. Dit syndroom wordt nogal eens ondergebracht bij de psychosomatische aandoeningen waarbij een eenvoudige beslissingboom voor de aanpak dikwijls niet veel oplevert en men zijn toevlucht moet nemen tot "trial and error". Een overzicht van de gecontroleerde gerandomiseerde studies kan ons dan helpen bij het kiezen van de middelen waarmee men het meeste kans maakt om verbetering te bekomen. Liefst zijn de middelen waarmee men een proeftherapie doet vrij onschadelijk zoals deze die in dit nummer van de Folia worden voorgesteld.

In verband met de pandemie met het nieuwe H1N1-influenzavirus en de updatings van onze informatie rond de vaccins tegen het pandemische H1N1-influenzavirus en het gebruik van de neuraminidaseinhibitoren, raden wij u aan regelmatig de rubriek "Goed om te weten" op onze website te consulteren.