Medegedeeld door het Centrum voor Geneesmiddelenbewaking
Combinatie van een SSRI + een NSAID: verhoogd risico van gastro-intestinale bloedingen

Bijwerking melden of PDF voor het melden van vermoede ongewenste effecten.

NSAID's en selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI's) verhogen het risico van bloedingen. Voor de NSAID’s houdt het risico verband met de inhibitie van COX-1 dat een beschermend effect heeft op het maagslijmvlies, alsook met de inhibitie van de plaatsjesaggregatie voor de niet-COX-selectieve NSAID’s. Voor de SSRI's houdt het risico verband met de inhibitie van de heropname van serotonine ter hoogte van de bloedplaatjes.

Het combineren van een SSRI met middelen die bloedingen bevorderen, zoals NSAID's, maar ook acetylsalicylzuur en antitrombotische middelen, verhoogt het risico op bloedingen (zie ook Repertorium 10.3.1.1.). Een recent artikel in La Revue Prescrire1 is gewijd aan een recent gepubliceerde systematische review met meta-analyse2: deze analyse bevestigt het verhoogde risico op gastro-intestinale bloedingen wanneer SSRI's en NSAID's worden gecombineerd.

  • 11 observationele studies vergeleken gelijktijdige inname van een SSRI + een NSAID ten opzichte van een SSRI alleen. Een meta-analyse van deze studies toont een toename van het bloedingsrisico met de combinatie ten opzichte van het SSRI alleen, met een odds-verhouding van 2,1 (95%-BI van 1,5 tot 3).

  • 10 observationele studies vergeleken gelijktijdige inname van een SSRI + een NSAID ten opzichte van een NSAID alleen. Een meta-analyse van deze studies toont een toename van het bloedingsrisico met de combinatie ten opzichte van het NSAID alleen, met een odds-verhouding van 1,5 ( 95%-BI van 1,2 tot 1,8).

Het was niet mogelijk om het risico op bloedingen te differentiëren naargelang het gebruikte NSAID of SSRI. De auteurs van de meta-analyse stellen dat verdere studies nodig zijn om te bepalen of het risico op bloedingen verschilt tussen de verschillende NSAID's en SSRI's.

In de praktijk: indien mogelijk worden NSAID’s vermeden tijdens behandeling met een SSRI, zeker bij patiënten met een hoog risico op gastro-intestinale bloedingen. Als de combinatie toch noodzakelijk is, is voorzichtigheid geboden (duur van de combinatie zo kort mogelijk en dosering zo laag mogelijk) en is het belangrijk de patiënt te informeren over dit risico, vooral omdat sommige NSAID's zonder medisch voorschrift verkrijgbaar zijn. Afhankelijk van de eliminatiehalfwaardetijd van het SSRI (dat enkele dagen kan zijn, zoals in het geval van fluoxetine), worden NSAID’s ook nog best enige tijd vermeden nadat het SSRI is gestopt.


Specialiteiten

NSAID’s: zie Repertorium 9.1.1.
SSRI’s: zie Repertorium 10.3.1.1.

Specifieke bronnen

Antidépresseurs IRS + AINS : saignements. La Revue Prescrire 2023 ; 43:747
Hossein Haghbin et al. Risk of Gastrointestinal Bleeding with Concurrent Use of NSAID and SSRI: A Systematic Review and Network Meta‑Analysis. Digestive Diseases and Sciences I2023 ; 68:1975–1982 https://doi.org/10.1007/s10620-022-07788-y