Ik wil me abonneren
selectie voor verpleegkundigen jul. - dec.
december 2024
80+
Antipsychotica bij dementie: meer risico’s dan gedacht?
Antipsychotica zouden patiënten met dementie blootstellen aan nog meer ernstige ongewenste effecten dan gedacht. Nieuwe gegevens tonen niet alleen een hoger risico op CVA, maar ook op andere ernstige ongewenste effecten zoals pneumonie en acute nierschade.
Geneesmiddelenbewaking
SSRI + anticoagulans: rappel van het verhoogde bloedingsrisico
Een observationele studie toont een verhoogd risico van ernstige bloedingen bij het combineren van een SSRI met een oraal anticoagulans (DOAC, warfarine). Het risico met de combinatie was 30% hoger dan met het anticoagulans alleen.
november 2024
Focus
Acute sinusitis bij volwassenen: beschermen antibiotica tegen ernstige complicaties?
Een retrospectieve cohortstudie uit Noorwegen bij volwassenen vond geen beschermend effect van antibiotica op het voorkomen van hospitalisatie en ernstige complicaties bij acute sinusitis.
Amoxicilline + clavulaanzuur of amoxicilline bij acute sinusitis bij kinderen?
Er werd geen significant verschil in therapiefalen gevonden tussen amoxicilline + clavulaanzuur en amoxicilline bij de behandeling van acute sinusitis. Hoewel beide behandelingen gelijk zijn in werkzaamheid, was amoxicilline-clavulaanzuur geassocieerd met een iets hoger risico op ongewenste effecten zoals gastro-intestinale infecties en schimmelinfecties.
Virale sneltesten: verminderen ze het gebruik van antibiotica?
De rol van virale sneltesten in de ambulante zorg: In deze systematische review vond men dat deze testen het aantal voorschriften voor antibiotica niet vermindert.
Antibiotica bij acute middenoorontsteking bij kinderen: Cochrane review update
Bij acute middenoorontsteking (AOM) bij kinderen blijkt uit een update van een Cochrane review dat antibiotica bescheiden voordelen bieden op vlak van pijnverlichting op korte termijn. Dit voordeel is klinisch weinig relevant, en de meeste kinderen herstellen zonder antibiotica binnen 3 tot 7 dagen. Antibiotica geven iets meer voordeel bij specifieke subgroepen maar verhogen ook het risico op bijwerkingen zoals diarree en huiduitslag.
Anticholinergica slecht voor het geheugen?
Er zijn aanwijzingen dat langdurig gebruik van anticholinerge geneesmiddelen geassocieerd is met verminderde cognitie. Hoe sterk zijn deze aanwijzingen? En kan verminderen of stoppen de cognitie verbeteren of behouden? Drie Cochrane reviews onderzochten deze vragen.
Geneesmiddelenbewaking
Onttrekkingsverschijnselen bij plots stoppen van pregabaline
Ook met de lage doses pregabaline binnen de aanbevolen indicaties kunnen onttrekkingsverschijnselen optreden bij plots stoppen. Dit wordt bevestigd door een recente melding bij het Centrum voor Geneesmiddelenbewaking. Denk eraan je patiënt te informeren over dit risico.
oktober 2024
Nieuws
BAPCOC-gids voor de ambulante praktijk: enkele belangrijke wijzigingen
De Belgische gids voor anti-infectieuze behandeling in de ambulante praktijk heeft een aantal aanbevelingen aangepast, zoals het alternatief voor behandeling met miconazol orale gel bij spruw, nieuwe aanbevelingen bij otitis media, en aangepaste doseringen voor lage luchtweginfecties. Hier lees je wat er juist veranderde.