Deze maand in de Folia

Bij de keuze voor een bepaalde aanpak van een aandoening moet men vanzelfsprekend steeds goed voor ogen houden wat het resultaat hiervan kan zijn op grond van de beschikbare evidentie. Slechts op die manier kan men een realistische afweging maken van de baten, de risico’s en de kosten. Zo dus ook bij de aanpak van stabiel COPD, waarbij men in de eerste plaats moet beseffen dat geen enkele COPD-medicatie verslechtering van de longfunctie op lange termijn tegengaat. Enkel rookstop en vermijden van inhalatie van andere schadelijke deeltjes of gassen kunnen dit positief beïnvloeden. Het is dus noodzakelijk dat vooral aan die factoren voldoende aandacht wordt besteed. COPD-medicatie heeft slechts een beperkt gunstig effect op de symptomen, het risico en de ernst van exacerbaties, de gezondheidstoestand en de inspanningstolerantie. Op deze laatste aspecten wordt in dit Folianummer dieper ingegaan.

Zoals in het maartnummer van de Folia aangekondigd, verschijnt de jaarlijkse update van de Transparantiefiches nu gespreid over drie Folianummers. Deze maand worden in een paar paragrafen de nieuwigheden voor volgende fiches aangebracht: ADHD, angststoornissen, neuropathische pijn, slapeloosheid en voorkamerfibrillatie.

Niettegenstaande er al een aantal maatregelen genomen zijn, blijkt dat valproïnezuur nog steeds aan vrouwen in de vruchtbare leeftijd wordt voorgeschreven zonder aandacht voor het teratogene risico. Daarom worden bijkomende maatregelen door het EMA opgelegd en deze worden in dit Folianummer belicht.