Het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium editie 2017

De gedrukte versie van het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium editie 2017 wordt vanaf mei verspreid. Ze bevat de geneesmiddelenspecialiteiten gecommercialiseerd in België op 15 januari 2017. Voedingssupplementen en medische hulpmiddelen worden in principe niet vermeld in het Repertorium.
De elektronische versie van het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium editie 2017 zal beschikbaar zijn op onze website vanaf 15 maart, samen met de update van de specialiteiten (bijgewerkt tot 15 maart 2017). Maandelijks worden de specialiteiten op de website, alsook op de smartphone/tablet-applicaties, geüpdatet. De smartphone/tablet-applicaties kunnen via App Store of Google Play Store gratis worden gedownload (zoeken op “bcfi“ of “geneesmiddelenrepertorium”).

Inhoudelijke wijzigingen

  • De inleidende teksten van alle hoofdstukken werden, zoals elk jaar, geüpdatet, mede dankzij de hulp van talrijke experten.  Meer uitleg over de motivatie en de inhoud van de rubrieken van de verschillende hoofdstukken is te vinden in de algemene Inleiding van het Repertorium (zie Inl.2.).

  • De contra-indicaties en de ongewenste effecten van de geneesmiddelen uit de hoofdstukken 1 tot en met 6 werden systematisch herzien. Voor de contra-indicaties is BNF (British National Formulary) de belangrijkste bron. Voor de ongewenste effecten werd wat reeds vermeld was in het Repertorium, getoetst aan Martindale

  • Zoals elk jaar werden de CYP- en P-gp-tabellen geüpdatet. De klinisch meest relevante CYP- en P-gp-interacties zijn te verwachten met de vetgedrukte substraten, inhibitoren en inductoren. De vetgedrukte substraten hebben nu betrekking op een groter aantal geneesmiddelen dan in de vorige editie. Naast de geneesmiddelen met nauwe therapeutische marge (de aminoglycosiden, de antiaritmica, de anti-epileptica, clozapine, colchicine, digoxine en metildigoxine, de immunosuppressiva, levothyroxine, lithium, theofylline en de vitamine K-antagonisten) selecteerde het BCFI nu ook een aantal andere substraten die bij stijging van de plasmaconcentratie kunnen leiden tot potentieel levensbedreigende ongewenste effecten: de antitumorale geneesmiddelen, de opioïden, de DOAC’s, de gliniden en de hypoglykemiërende sulfamiden. Zie ook Inl.2 en Inl.6.3

  • De anticoagulantia (hoofdstuk 2.1.2.) worden nu ingedeeld in orale anticoagulantia en parenterale anticoagulantia.

    • Orale anticoagulantia, met de vitamine K-antagonisten (acenocoumarol, fenprocoumon, warfarine) en de DOAC’s (directe orale anticoagulantia: apixaban, dabigatran, edoxaban, rivaroxaban).

    • Parenterale anticoagulantia, met de heparines (niet-gefractioneerde heparines, heparines met laag moleculair gewicht), bivalirudine, fondaparinux, epoprostenol, proteïne C en antitrombine. 

Andere wijzigingen

  • Een pdf-versie van het Repertorium editie 2017 is beschikbaar via www.bcfi.be, door bovenaan in de navigatiebalk op “Downloads” te klikken.

  • Vaak zijn op de BCFI-website (en de FAGG-website) de links naar SKP en bijsluiter voor nieuwe specialiteiten slechts na enige tijd beschikbaar. Waar mogelijk wordt deze tijdelijke leemte verholpen door voor de Europees vergunde geneesmiddelen een link te voorzien naar de SKP en bijsluiter op de site van het EMA (samen in één PDF). Dit wordt op de BCFI-website aangeduid met een “groene gelule” ter hoogte van de specialiteit (zie bv. Abasaglar).

  • De elektronische versie van het Repertorium zal nog verder ontwikkeld worden, met bv. visualisering van tijdelijk onbeschikbare specialiteiten of uitbreiding van de specialiteiten voor hospitaalgebruik: hieraan wordt volop gewerkt.
    Daarnaast willen we ook de geneesmiddelencommentaren (zoals deze rond plaatsbepaling en patiëntveiligheid) met één klik opvraagbaar maken bij de specialiteiten zelf, zonder dat het nodig is om het repertorium te doorbladeren. Het doel is te komen tot bondige, relevante en snel opvraagbare informatie: bij een bepaalde specialiteit zal enkel de informatie weergegeven worden die relevant is voor deze specialiteit  We zijn volop bezig met de voorbereidingen van deze verbeteringen. Alle suggesties zijn uiteraard welkom. 

Hoe een exemplaar van het Repertorium verkrijgen?

  • Artsen, apothekers en tandartsen: voor de verzending wordt voor het postadres gebruik gemaakt van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid; dit betekent dat het Repertorium enkel verstuurd wordt naar het domicilie-adres. Artsen, apothekers en tandartsen dienen geen postadreswijzigingen aan het BCFI te melden; deze wijzigingen worden ons doorgegeven door de Kruispuntbank.

  • Studenten: de verdeling gebeurt via de verantwoordelijke afdeling van hun faculteit of (hoge)school (er worden geen afzonderlijke exemplaren naar studenten opgestuurd).

  • Andere gezondheidswerkers: een exemplaar van het Repertorium kan op aanvraag (administratie@bcfi.be) toegestuurd worden. Bestellingen van meer dan 4 exemplaren dienen in Brussel te worden opgehaald (www.bcfi.be/nl/contact > “Administratief en technisch”)