Medegedeeld door het Centrum voor Geneesmiddelenbewaking
Zeldzame maar ernstige allergische reacties met chloorhexidine voor lokaal gebruik

Bijwerking melden of PDF voor het melden van vermoede ongewenste effecten.

De Food and Drug Administration (FDA) vestigt de aandacht op de stijging van het aantal meldingen van allergische reacties door chloorhexidinegluconaat, een frequent gebruikt antisepticum voor lokaal gebruik1. Hoewel het zelden voorkomt, kunnen sommige van deze allergische reacties ernstig zijn, met onder andere ademhalingsmoeilijkheden of wheezing, zwelling van het gezicht, een soms ernstige urticaria, ernstige huiduitslag, of zelfs anafylactische shock. Ze treden meestal op binnen de minuten na het aanbrengen van het antisepticum. Dergelijke reacties werden beschreven met de oplossingen en zepen voor cutaan gebruik, maar ook met andere farmaceutische vormen (crèmes, mondspoelingen, sprays voor orofaryngeaal gebruik, zuigtabletten) en andere chloorhexidinezouten (chloorhexidinehydrochloride en -acetaat). De exacte frequentie van deze reacties is niet bekend. 

Gezien chloorhexidine zeer vaak gebruikt wordt (zonder voorschrift verkrijgbaar) is het belangrijk de patiënten te informeren over dit mogelijk ernstig risico. De FDA raadt aan om gebruik van het antisepticum onmiddellijk te stoppen en dringend een arts te raadplegen wanneer deze symptomen optreden. Bij antecedenten van chloorhexidine-allergie of bij twijfel kunnen hexamidine, povidon-jood of eventueel benzalkoniumchloride als alternatief gebruikt worden. Allergische reacties werden echter ook beschreven met deze antiseptica en men weet niet of ze minder frequent voorkomen dan met chloorhexidine.

 

Specifieke bronnen

1 Food and Drug Administration [internet]. Chlorhexidine Gluconate: Drug Safety Communication - Rare But Serious Allergic Reactions; 02 februari 2017. Onlline: https://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm530975.htm

Algemene bronnen

  • Martindale  - The Complete Drug Reference [internet, laatst geraadpleegd op 21/03/17].
  • SKP van de verschillende specialiteiten op basis van lokale antiseptica