Goed om te weten
COVID-19: is colchicine een behandelingsoptie?

Er zijn positieve berichten over gebruik van laaggedoseerd colchicine bij ambulante COVID-19 patiënten. Toch is het voorbarig om colchicine nu al te beschouwen als een behandelingsoptie bij COVID-19.

  • De belangstelling voor het gebruik van colchicine bij COVID-19 is gebaseerd op een persbericht van de Canadese onderzoekers van de ColCORONA-studie, een gerandomiseerde studie naar het effect van colchicine op het optreden van ernstige complicaties bij niet-gehospitaliseerde COVID-19 patiënten. De studie is nog niet peer-reviewed, noch gepubliceerd, en het persbericht laat niet toe een uitspraak te doen over de kwaliteit van de studie of over de werkzaamheid en veiligheid van colchicine in deze indicatie.1 Zodra de resultaten gepubliceerd zijn, komen we terug op deze studie.

  • Colchicine is een potentieel toxisch geneesmiddel met nauwe therapeutisch-toxische marge [zie Repertorium, hoofdstuk 9.3.1. en La Revue Prescrire1]. De meest frequente ongewenste effecten van colchicine zijn gastro-intestinale stoornissen (o.a. nausea, braken, diarree), die ook kunnen wijzen op een overdosering. Intoxicatie gaat ook gepaard met o.a. rhabdomyolyse, neuropathie, beenmergdepressie, nier- en leveraantasting.  Colchicine is volgens de SKP gecontra-indiceerd bij ernstige nierinsufficiëntie en ernstige leverinsufficiëntie.

  • Colchicine is een substraat van CYP3A4 en van P-gp, met risico van colchicine-intoxicatie bij associëren met CYP3A4-inhibitoren of P-gp-inhibitoren (waaronder frequent gebuikte geneesmiddelen als SSRI’s, neomacroliden of  antimycotica). Het risico van ernstig verlopende interacties is vooral groot bij patiënten met nier- of leverinsufficiëntie.

  • Ook zijn gevallen van myopathie en rhabdomyolyse gerapporteerd bij patiënten op colchicine die ook behandeld werden met statines of fenofibraat.

 
Nota

  • Voor al onze artikels in verband met geneesmiddelen bij COVID-19: zie onze website “COVID-19 update” 

 

Specifieke bronnen

1.  La Revue Prescrire. Colchicine et covid-19 : savoir éviter les surdoses mortelles. Bericht van 27/01/21